Spremanje zimnice nas uvek podseti na odlazak kod bake, pa kad u špajzu vidimo puno tegli sa raznovrsnima namazima, salatama... Uvek je bilo domaće hrane koju svi vole. Neki od vas su i prisustvovali spremanju zimnice i pitali ste se kada ćete i vi tako.
Posle ajvara, lovačke i šarene salate, kao i čuvene turšije uvek u špajzu trebate da imate domaći pelat. Lako se pravi, a odlina je kao podloga na testu za picu, jer joj daje fantastičan ukus. Naravno, možete ga korsitit u razne svrhe.
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica šećera
- malo listića bosiljka
- malo bibera u zrnu
- lovorov list
- 2 tegle od 750 g sa novim zatvaračem
Priprema:
Paradajz (čeri veći) operite, pa zasecite vrhove u obliku krstića. U ključalu vodu spustite paradajz koliko stane. Pustite da vri minut, pa vadite u hladnu vodu. Skinite ljusku i odstranite dršku oštrim nožem u dubinu. Paradajz posolite i pošećerite, pa lagano promešajte rukama. Tegle dobro operite i sterilišite na 100°C, pa punite sa paradajzom, ali ne do vrha. U sredinu stavite listove bosiljka, biber i lovorov list. Pritisnite da paradajz pusti sok. Dobro zatvorite. Stavite u hladnu rernu, pa je uključite na 90°C 90 minuta. Ostavite da tegle prenoće u rerni, pa ujutru izvadite i ohladite. Ovako spremljen paradajz može stajati 2-3 godine.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus