Spremanje zimnice nas uvek podseti na odlazak kod bake, pa kad u špajzu vidimo puno tegli sa raznovrsnima namazima, salatama... Uvek je bilo domaće hrane koju svi vole. Neki od vas su i prisustvovali spremanju zimnice i pitali ste se kada ćete i vi tako. 

Posle ajvara, lovačke i šarene salate, kao i čuvene turšije uvek u špajzu trebate da imate domaći pelat. Lako se pravi, a odlina je kao podloga na testu za picu, jer joj daje fantastičan ukus. Naravno, možete ga korsitit u razne svrhe. 

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 1,5 kašičica soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • malo listića bosiljka
  • malo bibera u zrnu
  • lovorov list
  • 2 tegle od 750 g sa novim zatvaračem

Priprema:

Paradajz (čeri veći) operite, pa zasecite vrhove u obliku krstića. U ključalu vodu spustite paradajz koliko stane. Pustite da vri minut, pa vadite u hladnu vodu. Skinite ljusku i odstranite dršku oštrim nožem u dubinu. Paradajz posolite i pošećerite, pa lagano promešajte rukama. Tegle dobro operite i sterilišite na 100°C, pa punite sa paradajzom, ali ne do vrha. U sredinu stavite listove bosiljka, biber i lovorov list. Pritisnite da paradajz pusti sok. Dobro zatvorite. Stavite u hladnu rernu, pa je uključite na 90°C 90 minuta. Ostavite da tegle prenoće u rerni, pa ujutru izvadite i ohladite. Ovako spremljen paradajz može stajati 2-3 godine.

Izvor: bakinaidekinakuhinja