Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje ili oblikovanje torti i kolača, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Napravite sami svečanu tortu uz pomoć recepta za domaću fondan masu.

Sastojci:

  • 20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode
  • 100 g fruktoze i 20 ml vode
  • 1 kašika glicerina
  • 900 g šećera u prahu

Priprema:

Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte. U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite. Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.

Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje.

Izvor: Stvar ukusa