Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje ili oblikovanje torti i kolača, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Napravite sami svečanu tortu uz pomoć recepta za domaću fondan masu.
Sastojci:
- 20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode
- 100 g fruktoze i 20 ml vode
- 1 kašika glicerina
- 900 g šećera u prahu
Priprema:
Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte. U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite. Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno