Vredne domaćice su već uveliko počele da pripremaju zimincu, a obavezno na vaše police dodajte i domaći kečap koji se pravi od paradajza i gustina. Isplativije je da ga sami napravite, a i mnogo je zdraviji nego kupovni. Kečap možete da koristite kao prilog uz mnoga jela, a najviše se služi uz pomfrit i picu.
- Sastojci:
- 8 kg paradajza
- 2 kašike sirćeta
- 300 g šećera
- 120 g soli
- 200 g gustina
- origano (po želji)
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte u provreloj vodi. Kada se ohladi skinite kožicu i lepo ispasirajte. Možete u blenderu, a možete i u mašinici ako je imate. Sipajte u šerpu i posle ključanja kuvajte još pola sata. Zatim sipajte sirće, šećer i so. Dobro promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite na šporetu još nekih 10 minuta, a zatim odvojite litar smese i dodajte gustin.Zatim smesu sa gustinom sipajte u paradajz i lepo promešajte da se sve sjedni. Ostavite da se kuva još pola sata, pa na kraju dodajte origano i konzervans. Promešajte i sipajte u sterilisane tegle.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem