Kečap je jedan od najpopularnijih sosova i bez njega ne može da se zamisli većina današnjih jela. Ovaj dodatak jelima možete da koristite uz pomfrit, hot dog, burgere..., a mnogi ga dodaju u određene umake kako bi im poboljšali ukus. Vole ga sve generacije i zato kupovni zamenite zdravijom domaćom varijantom. Paradajz, koji je glavni sastojak kečapa, je izvor velike količine likopena (biljnog pigmenta koji daje povrću crvenu boju i veoma je snažan antioksidans), pa je samim tim i zdrav. Ako niste znali, domaći kečap je postan, pa možete da ga konzumirate bilo kad.
- Sastojci:
- 2 konzerve seckanog pelata
- 1/2 šolje vode
- 2/3 šolje šećera
- 3/4 šolje sirćeta
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/3 kašičice senfa u prahu
- so i biber
- 1 ceo karanfilić
Priprema:
U šerpu sipajte pelat, pa vodu sipajte u konzervu i onda u odatle u šerpu. Posolite, pobiberite, pa dodajte šećer, sirće, crni luk i beli luk, kao i senf i karanfilić. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte na visokoj temeperaturi nepoklopljeno. Kuva se otprilike 10-12 sati, dok tečnost ne ispari do pola i dok se smesa ne zgusne. Mešajte na sat vremena, a nakon toga izblendirajte dobijenu smesu. Procedite je kroz sito i sipajte u posudu. Ostavite da se ohladi i koristite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem