Kečap je jedan od najpopularnijih sosova i bez njega ne može da se zamisli većina današnjih jela. Ovaj dodatak jelima možete da koristite uz pomfrit, hot dog, burgere..., a mnogi ga dodaju u određene umake kako bi im poboljšali ukus. Vole ga sve generacije i zato kupovni zamenite zdravijom domaćom varijantom. Paradajz, koji je glavni sastojak kečapa, je izvor velike količine likopena (biljnog pigmenta koji daje povrću crvenu boju i veoma je snažan antioksidans), pa je samim tim i zdrav. Ako niste znali, domaći kečap je postan, pa možete da ga konzumirate bilo kad.
- Sastojci:
- 2 konzerve seckanog pelata
- 1/2 šolje vode
- 2/3 šolje šećera
- 3/4 šolje sirćeta
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/3 kašičice senfa u prahu
- so i biber
- 1 ceo karanfilić
Priprema:
U šerpu sipajte pelat, pa vodu sipajte u konzervu i onda u odatle u šerpu. Posolite, pobiberite, pa dodajte šećer, sirće, crni luk i beli luk, kao i senf i karanfilić. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte na visokoj temeperaturi nepoklopljeno. Kuva se otprilike 10-12 sati, dok tečnost ne ispari do pola i dok se smesa ne zgusne. Mešajte na sat vremena, a nakon toga izblendirajte dobijenu smesu. Procedite je kroz sito i sipajte u posudu. Ostavite da se ohladi i koristite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu