Domaći mleveni paradajz je pravi klasik u svakoj srpskoj ostavi. Za razliku od paradajz soka koji se kuva, ovaj način pripreme čuva svež, prirodan ukus i hranljive materije, a pritom ne zahteva mnogo vremena. Zahvaljujući soli, vinobranu i malo peršuna, ovakav paradajz može trajati i do dve godine, spreman da obogati zimske obroke.
Ovaj paradajz je izuzetno praktičan – možete ga koristiti za supe, variva, soseve, đuveče ili paprikaše. Priprema bez termičke obrade zadržava aromu svežeg paradajza, a dodaci poput peršuna daju posebnu svežinu. Vinobran kao prirodni konzervans osigurava da se ukus i boja ne menjaju tokom čuvanja.
Sastojci:
- 10 kg zrelog paradajza
- 5 ravnih supenih kašika soli
- 1 kesica vinobrana
- 2 vezice svežeg peršuna
- nekoliko ljutih papričica za pikantniju varijantu (opciono)
Priprema:
Dobro operite paradajz, odstranite peteljke i oštećene delove, pa ga krupno naseckajte. Sameljite paradajz na mašini za meso koristeći krupno sito – cilj je da ostane blago zrnaste strukture, a ne potpuno tečan.
U velikoj posudi pomešajte samleveni paradajz sa solju, vinobranom i sitno seckanim peršunom. Po želji, zajedno sa paradajzom sameljite i ljute papričice. Ostavite smesu da stoji oko 2 sata na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte.
Sipajte paradajz u čiste i sterilisane tegle ili flaše, pa hermetički zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu – u ostavi, podrumu ili frižideru.
Bonus video
