Sastojci:
- 800 g piletine bez kostiju, isečene na veličinu zalogaja
- 4 paprike, isečene na komade
- 240 g pirinča, opranog
- 500 ml pavlake za kuvanje (15% masti ili po želji)
- 400 ml pilećeg ili povrtnog bujona
- 5 kašika koncentrata paradajza
- mlevena paprika (slatka), beli luk u prahu
- so i biber po ukusu
- rendani sir (po želji)
- sveže seckani peršun za dekoraciju
Priprema pilava sa piletinom i paprikom:
U veću vatrostalnu posudu ili dublji pleh stavite oprani pirinač, komade piletine i paprike. U posebnoj posudi sjedinite pavlaku, bujon i koncentrat paradajza. Dodajte mlevenu papriku, beli luk u prahu, so i biber, pa dobro promešajte. Prelijte smesu preko piletine, pirinča i paprika u posudi. Po želji, pospite rendanim sirom, da se uhvati fina korica po površini pilava!
Ako ste ljubitelj pikantnijih ukusa, obavezno probajte i recept za pilav na meksički način.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40–50 minuta, dok jelo ne dobije zlatno-smeđu boju i pirinač ne omekša. Poslužite posuto svežim seckanim peršunom.
Bonus video
