Sastojci:

  • 250 g svežeg paradajza (isečenog na kockice)
  • 1 paprika (sitno isečena)
  • 2-3 kašike ulja
  • 100 ml bujona od povrća 
  • So (po ukusu)
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • pola kašičice ljute ili dimljene paprike u prahu
  • 1 kašika italijanskih začina
  • 1 kašičica karija
  • 1 konzerva pasulja 
  • 1 konzerva kukuruza 
  • 300 g soka od paradajza
  • 350 g kuvanog pirinča (ili 150 g sirovog pirinča)

Recept za pilav:

Pilav pripremljen na meksički način je jelo bogato proteinima i vlaknima, zahvaljujući pasulju i kukuruzu, a začini mu daju pun, aromatičan ukus. Brzo se priprema i idealno je za lagani ručak ili večeru. Može se poslužiti samostalno ili kao prilog uz meso.

Saveti za još bolji ukus:

Varijacije proteina – Možete dodati piletinu, tofu ili pečurke za bogatiji obrok.
Dodatna aroma – Malo limunovog soka ili limete na kraju daje osvežavajući šmek.
Pikantnija verzija – Dodajte malo seckanog čilija ili tabasko sosa.

Operite svež paradajz i isecite ga na kockice. Papriku operite, očistite od semenki i sitno iseckajte. U tiganju zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj vatri. Dodajte seckani paradajz i papriku, pa pržite dok ne omekšaju. Dodajte bujon od povrća i začine pa dobro promešajte.

Pasulj i kukuruz iz konzerve ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i dodajte u tiganj. Dodajte paradajz sok i promešajte. Krčkajte sve zajedno oko 5 minuta dok se ukusi ne sjedine. Ako koristite kuvani pirinač – samo ga umešajte u smesu i dobro promešajte. Ako koristite sirovi pirinač, skuvajte ga do al dente u slanoj vodi, zatim ga dodajte u tiganj i sjedinite sa ostalim sastojcima. Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera. Poslužite toplo.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa