Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan
  • 1 šargarepa, iseckana na kockice
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 200 g kuvanih leblebija (ili iz konzerve, ispranih i oceđenih)
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 200 g pirinča dugog zrna
  • 500 ml bujona od povrća
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za posipanje

Priprema:

Pilav sa leblebijama je savršen spoj jednostavnih sastojaka koji pružaju bogat ukus i zasitnost. Ovaj recept je odličan izbor za lagani ručak ili večeru tokom posta, a leblebije ga čine izvorom proteina i energije.

Možete dodati malo limunovog soka za osvežavajući ukus.

Za dodatni aromatični ton, dodajte prstohvat kumina.

Pilav odlično ide uz kiselu salatu ili jogurt na biljnoj bazi.

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i pržite crni luk i šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte beli luk, kurkumu i mlevenu papriku, pa kratko propržite dok ne zamiriše. Ubacite pirinač i leblebije, pa promešajte da se sjedine sa začinima. 

Nalijte bujon, začinite solju i biberom, pokrijte poklopcem i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije tečnost. Sklonite sa ringle, ostavite poklopljeno još 5 minuta, zatim pospite svežim peršunom.

Bonus video

Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa