Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, sitno iseckan
- 1 šargarepa, iseckana na kockice
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 200 g kuvanih leblebija (ili iz konzerve, ispranih i oceđenih)
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevene paprike
- 200 g pirinča dugog zrna
- 500 ml bujona od povrća
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
Pilav sa leblebijama je savršen spoj jednostavnih sastojaka koji pružaju bogat ukus i zasitnost. Ovaj recept je odličan izbor za lagani ručak ili večeru tokom posta, a leblebije ga čine izvorom proteina i energije.
Možete dodati malo limunovog soka za osvežavajući ukus.
Za dodatni aromatični ton, dodajte prstohvat kumina.
Pilav odlično ide uz kiselu salatu ili jogurt na biljnoj bazi.
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i pržite crni luk i šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte beli luk, kurkumu i mlevenu papriku, pa kratko propržite dok ne zamiriše. Ubacite pirinač i leblebije, pa promešajte da se sjedine sa začinima.
Nalijte bujon, začinite solju i biberom, pokrijte poklopcem i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije tečnost. Sklonite sa ringle, ostavite poklopljeno još 5 minuta, zatim pospite svežim peršunom.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem