Sastojci:

  • 80 g iseckanih badema
  • 80 g iseckanih oraha
  • 30 g putera
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1/2 malog crnog luka, sitno iseckanog
  • 180 g nekuvanog pirinča
  • 435 ml povrtnog bujona
  • 120 g suvog grožđa
  • 60 g suvih kajsija
  • sitno seckani peršun, za ukras

Začini:

  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamona
  • 1/8 kašičice mlevenog kima
  • 1/4 kašičice crnog bibera
Trik da pirinač ne bude gnjecav!

Bitno je koliko tečnosti koristite za kuvanje i koju vrstu pirinča. Za beli pirinač dugog zrna na 200 g pirinča ide 500 ml vode. Ukoliko koristite beli pirinač kratkog zrna, u tom slučaju na 200 g sipajte 300 ml tečnosti, dok za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode. Takođe, beli pirinač dugog zrna se kuva 18-20 minuta, beli pirinač kratkog zrna se kuva 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta.

Recept za pilav sa orašastim plodovima i suvim voćem:

Za pilav pripremljen na ovaj način stavite suv veliki tiganj bez ulja na jaku vatru. Dodajte bademe i orahe. Lagano ih tostirajte dok ne zamirišu i skinite sa tiganja. Rastopite puter u šerpi na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, dinstajte dok ne postanu providni.

Dodajte pirinač i mešajte 30 sekundi ili dok ne postane providan. Dodajte začine, pa promešajte. Sipajte bujon, suvo grožđe i kajsije, i promešajte. Pokrijte poklopcem, ostavite da provri, a zatim odmah smanjite toplotu na nisku.

Kuvajte 15 minuta ili dok se tečnost ne upije. Zatim skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji 10 minuta. Skinite poklopac i promešajte pirinač. Dodajte većinu oraha i badema i opet promešajte. Prebacite u činije i ukrasite preostalim orasima i malo pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pilav sa pečurkama.

Pročitajte i kako se pravi najbolji pilav

BONUS VIDEO

Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa

StvarUkusa