Sastojci:
- 80 g iseckanih badema
- 80 g iseckanih oraha
- 30 g putera
- 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 1/2 malog crnog luka, sitno iseckanog
- 180 g nekuvanog pirinča
- 435 ml povrtnog bujona
- 120 g suvog grožđa
- 60 g suvih kajsija
- sitno seckani peršun, za ukras
Začini:
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog kardamona
- 1/8 kašičice mlevenog kima
- 1/4 kašičice crnog bibera
Recept za pilav sa orašastim plodovima i suvim voćem:
Za pilav pripremljen na ovaj način stavite suv veliki tiganj bez ulja na jaku vatru. Dodajte bademe i orahe. Lagano ih tostirajte dok ne zamirišu i skinite sa tiganja. Rastopite puter u šerpi na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, dinstajte dok ne postanu providni.
Dodajte pirinač i mešajte 30 sekundi ili dok ne postane providan. Dodajte začine, pa promešajte. Sipajte bujon, suvo grožđe i kajsije, i promešajte. Pokrijte poklopcem, ostavite da provri, a zatim odmah smanjite toplotu na nisku.
Kuvajte 15 minuta ili dok se tečnost ne upije. Zatim skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji 10 minuta. Skinite poklopac i promešajte pirinač. Dodajte većinu oraha i badema i opet promešajte. Prebacite u činije i ukrasite preostalim orasima i malo pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pilav sa pečurkama.
Pročitajte i kako se pravi najbolji pilav
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najukusniji oreo čizkejk
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima