Sastojci:

  • 500 g pečuraka (šampinjoni, vrganji ili bukovače)
  • 500 g krompira
  • 1 veći crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 lovorov list
  • pola kašičice majčine dušice
  • So i biber po ukusu
  • 750 ml vode
  • 2 kašike ulja
  • Peršun

Priprema:

Gulaš je tradicionalno jelo koje se pravi tako što se meso dugo krčka, a ne može se prekuvati, jer da bi dovoljno omekšalo treba mu minimum 2-3 sata krčkanja na laganoj temperaturi. Ovo čuveno jelo na kašiku niko ne odbija, a još jedna prednost je to što se praktično samo sprema. Sada isprobajte recept i za gulaš bez mesa.

Luk sitno iseckajte, šargarepu narendajte ili iseckajte na kolutiće. Pečurke isecite na veće komade, krompir na kocke. U šerpi zagrejte ulje i dodajte crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa propržite još 2 minuta. Ubacite pečurke i dinstajte dok ne puste vodu. Pospite brašnom i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte paradajz pire, slatku papriku, majčinu dušicu i lovorov list. Ubacite krompir i prelijte vodom.

Kako dobiti još bogatiji ukus gulaša?

- Pečurke prethodno propržite na suvom tiganju – pre nego što ih dodate u gulaš, kratko ih propržite na jakoj vatri bez ulja. Tako će ispustiti višak tečnosti i dobiti intenzivniji ukus.
- Koristite kombinaciju pečuraka – šampinjoni su blagi, ali vrganji, bukovače ili lisičarke daju intenzivniji ukus.

Kuvajte 25-30 minuta, dok krompir ne omekša. Povremeno promešajte i dodajte malo vode ako je pregusto. Kada je gotovo, dodajte svež peršun.

Bonus video

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU! Izvor: MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!