Sastojci:
- 500 g pečuraka (šampinjoni, vrganji ili bukovače)
- 500 g krompira
- 1 veći crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 lovorov list
- pola kašičice majčine dušice
- So i biber po ukusu
- 750 ml vode
- 2 kašike ulja
- Peršun
Priprema:
Gulaš je tradicionalno jelo koje se pravi tako što se meso dugo krčka, a ne može se prekuvati, jer da bi dovoljno omekšalo treba mu minimum 2-3 sata krčkanja na laganoj temperaturi. Ovo čuveno jelo na kašiku niko ne odbija, a još jedna prednost je to što se praktično samo sprema. Sada isprobajte recept i za gulaš bez mesa.
Luk sitno iseckajte, šargarepu narendajte ili iseckajte na kolutiće. Pečurke isecite na veće komade, krompir na kocke. U šerpi zagrejte ulje i dodajte crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa propržite još 2 minuta. Ubacite pečurke i dinstajte dok ne puste vodu. Pospite brašnom i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte paradajz pire, slatku papriku, majčinu dušicu i lovorov list. Ubacite krompir i prelijte vodom.
Kuvajte 25-30 minuta, dok krompir ne omekša. Povremeno promešajte i dodajte malo vode ako je pregusto. Kada je gotovo, dodajte svež peršun.
Bonus video
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna
Krompir zaliven mlekom