Sastojci:

Za sos:

  • 1 kašika ulja
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1/2 crnog luka, sitno iseckanog
  • 1 šargarepa, mala, sitno seckana
  • 1 rebro celera, sitno iseckano
  • 800g izdrobljenog paradajza
  • 500 ml pilećeg bujona
  • po 1/2 kašičice majčine dušice, origana, soli, bibera

Za fil:

  • 1 kašika ulja
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1/2 crnog luka, sitno iseckanog
  • 500 g mlevenog mesa
  • 250 g smrznutog spanaća, iseckanog, odmrznutog
  • 1 goveđa kocka bujona, izmrvljena
  • 1/2 kašičice bibera

Za kanelone:

  • 21 - 24 tube kanelonija
  • 470 g mocarela sira, narendanog
  • seckani peršun za ukras
Možete koristiti i svež spanać!

Umesto zamrznutog spanaća možete da koristite i sveži spanać. Biće vam potrebno 200 g svežeg spanaća grubo iseckanog. Nakratko ga potpite u lonac sa ključalom vodom dok ne usahne, tačnije blanširajte ga, i dalje ga koristite po receptu.

Recept za kanelone sa mlevenim mesom:

Napravite sos za kanelone tako što ćete zagrejte ulje u velikoj šerpi ili loncu na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, pa pržite 2 minuta. Dodajte šargarepu i celer, pržite 5 minuta. Dodajte preostale sastojke za sos, a zatim promešajte. Pustite da proključa, smanjite vatru na srednju, pokrijte poklopcem i kuvajte 10 minuta. Kada se prohladi izblendirajte, dok ne postane glatko. Ostavite na stranu.

Nakon toga pripremite fil. Zagrejte ulje u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, pržite 2 minuta. Dodajte mleveno meso i pržite, dok ne postane braon boje. Umešajte spanać, pa dodajte izmrvljenu goveđu kocku, biber i 240 ml kaneloni sosa. Promešajte i kuvajte 2 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.

Zagrejte rernu na 180°C. Prebacite fil u poslastičarsku kesu sa širokim otvorom. Napunite kanelone filom. U vatrostalnu posudu veličine 23x33 cm rasporedite oko 300 ml sosa, pa preko njega rasporedite kanelone, a zatim prelijte ostatkom sosa. Pospite sirom i lagano prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 25 minuta, skinite foliju i pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne i pospite peršunom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene kanelone sa pečurkama i šunkom.

Pročitajte i kako se prave original italijanski kaneloni sa spanaćem i sirom

BONUS VIDEO

Pasta sa krompirom i pančetom Izvor:  Pasta sa krompirom i pančetom

StvarUkusa