Sastojci:

  • 16 kanelona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 470 g seckanih pečuraka
  • 3/4 kašičice origana
  • 3/4 kašičice peršuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml vode
  • 50 g seckane kuvane šunke
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 125 g seckane mocarele

Za beli sos:

  • 2 kašike putera
  • 2 1/2 kašike brašna za sve namene
  • prstohvat soli
  • 560 ml mleka

Za posipanje.

  • 25 rendanog parmezana

Recept za zapečene kanelone sa pečurkama i šunkom:

Za kanelone prethodno zagrejte rernu na 180° C. Na dno vatrostalne posude veličine 23x30 cm nanesite otprilike 1 kašiku putera i ostavite sa strane. Cevčice kanelona skuvajte u ključaloj slanoj vodi do al dente, ocedite i osušite ubrusom pre punjenja.

U srednjem tiganju na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, pečurke, origano, peršun, so i vodu i kuvajte dok ne omekša i tečnost ne ispari. Dodajte seckanu šunku i nastavite da kuvate oko 2 minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa ubacite mocarelu i kačkavalj.

Za sos stavite u lonac puter i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi, dodajte brašno i so i umutite da se sjedini, polako dodajte mleko i nastavite da mutite dok se ne zgusne. Skinite sa vatre. Stavite ½ kutlače belog sosa na dno posude za pečenje.

Napunite tube kanelona sa 2-3 desertne kašike mešavine pečuraka i sira, stavite kanelone u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje, a zatim ih kašičicom prelijte preostalim belim sosom i pospite parmezanom. Pecite oko 20-25 minuta. Pustite da odstoje 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i original italijanske kanelone sa spanaćem i sirom.

Pročitajte i kako da napravite pohovane kanelone

BONUS VIDEO

Pasta sa krompirom i pančetom Instagram/mobkitchen

StvarUkusa