Sastojci:
- 300 g belog pasulja
- 300 g krompira
- 3 - 4 čena belog luka
- 3 kašike ulja ili masti
- So i biber po ukusu
- Po želji: peršun ili crvena paprika za posipanje
Priprema:
Nekad su se jela spremala od onoga što se ima u kući, ali su znala da greju dušu. Ovaj zaboravljeni pire od pasulja i krompira jedno je od onih jela koje su naše bake znale napamet – jednostavno, zasitno i toplo, pravo sirotinjsko bogatstvo na tanjiru.
Potopite pasulj preko noći u hladnu vodu. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i kuvajte dok ne omekša. U drugom loncu skuvajte oljušten krompir u posoljenoj vodi. Kada su i pasulj i krompir skuvani, procedite ih i spojite u jednu veću posudu. Dodajte sitno seckan ili izgnječen beli luk, ulje ili mast, pa sve dobro izgnječite ili izmiksajte dok ne dobijete fin pire. Po ukusu dodajte so i biber, a ako volite, pospite sitno seckanim peršunom ili mrvicom aleve paprike.
Bonus video
