Sastojci:

  • 300 g belog pasulja
  • 300 g krompira
  • 3 - 4 čena belog luka
  • 3 kašike ulja ili masti
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: peršun ili crvena paprika za posipanje

Priprema:

Nekad su se jela spremala od onoga što se ima u kući, ali su znala da greju dušu. Ovaj zaboravljeni pire od pasulja i krompira jedno je od onih jela koje su naše bake znale napamet – jednostavno, zasitno i toplo, pravo sirotinjsko bogatstvo na tanjiru. 

Savet:

Ako želite još jači ukus, propržite beli luk kratko na ulju pa dodajte u pire – tako je baka radila kad hoće da „pojača“ ukus.

Potopite pasulj preko noći u hladnu vodu. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i kuvajte dok ne omekša. U drugom loncu skuvajte oljušten krompir u posoljenoj vodi. Kada su i pasulj i krompir skuvani, procedite ih i spojite u jednu veću posudu. Dodajte sitno seckan ili izgnječen beli luk, ulje ili mast, pa sve dobro izgnječite ili izmiksajte dok ne dobijete fin pire. Po ukusu dodajte so i biber, a ako volite, pospite sitno seckanim peršunom ili mrvicom aleve paprike.

Bonus video

00:35
Kako napraviti Pire  Izvor: Tiktok/@ukkkkeda