Sastojci:
Za pire krompir:
- 700 g krompira
- 30 g putera
- 100 ml mleka (ili po potrebi)
- So i biber po ukusu
- 1 žumance
Za mesni sos (punjenje):
- 250 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 1 čen belog luka (izgnječen)
- 2 kašike paradajz pirea ili 4 kašike pelata
- 50 ml vode ili supe (po potrebi da ne bude suvo)
- So, biber, suvi začin, origano po ukusu
- Malo ulja za prženje
Za posipanje:
- 100 g kačkavalja (rendani)
- Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Ako volite musaku, punjeni krompir ili zapečene obroke iz rerne, ovaj recept je za vas. Pire gnezda su jednostavan način da napravite nešto toplo, ukusno i dekorativno, bez previše komplikacija. Savršen su izbor za porodični ručak ili večeru.
Ogulite krompir, stavite ga u šerpu sa posoljenom vodom i kuvajte dok ne omekša. Ocedite, pa dok je još vruć izgnječite, dodajte puter, mleko, žumance, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro sjedinite dok ne dobijete gladak i kremast pire.
Na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Zatim dodajte paradajz pire, začine i malo vode. Krčkajte 5–10 minuta dok se sos ne zgusne.
Pleh obložite papirom za pečenje. Kašikom rasporedite 6–8 hrpica pirea i oblikujte u oblik gnezda tako što ćete u sredini napraviti udubljenje. U svako gnezdo stavite kašiku pripremljenog mesa, pa preko pospite rendani sir. Pecite. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pecite 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i lepo ne zarumeni.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije