Sastojci:

Za pire krompir:

  • 700 g krompira
  • 30 g putera
  • 100 ml mleka (ili po potrebi)
  • So i biber po ukusu
  • 1 žumance 

Za mesni sos (punjenje):

  • 250 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • 2 kašike paradajz pirea ili 4 kašike pelata
  • 50 ml vode ili supe (po potrebi da ne bude suvo)
  • So, biber, suvi začin, origano po ukusu
  • Malo ulja za prženje

Za posipanje:

  • 100 g kačkavalja (rendani)
  • Svež peršun za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Ako volite musaku, punjeni krompir ili zapečene obroke iz rerne, ovaj recept je za vas. Pire gnezda su jednostavan način da napravite nešto toplo, ukusno i dekorativno, bez previše komplikacija. Savršen su izbor za porodični ručak ili večeru.

Savet:

Da bi gnezda zadržala čvrst oblik tokom pečenja, možete dodati malo rendanog sira u pire ili ga kratko rashladiti pre oblikovanja.

Ogulite krompir, stavite ga u šerpu sa posoljenom vodom i kuvajte dok ne omekša. Ocedite, pa dok je još vruć izgnječite, dodajte puter, mleko, žumance, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro sjedinite dok ne dobijete gladak i kremast pire.

Na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Zatim dodajte paradajz pire, začine i malo vode. Krčkajte 5–10 minuta dok se sos ne zgusne.

Pleh obložite papirom za pečenje. Kašikom rasporedite 6–8 hrpica pirea i oblikujte u oblik gnezda tako što ćete u sredini napraviti udubljenje. U svako gnezdo stavite kašiku pripremljenog mesa, pa preko pospite rendani sir. Pecite. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pecite 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i lepo ne zarumeni.

Bonus video

Pečeni krompir Izvor:  Pečeni krompir