Sastojci:
Celo pile i marinada:
- 1 celo pile
- 220 g slanine (u trakicama)
- 100 g putera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašičice meda
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sušenog belog luka
- 1 kašičica mlevene paprike
- Prstohvat sušenog origana
Povrće:
- 5 krompira
- 1 velika šargarepa
- 1 paprika
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog belog luka
- So i biber po ukusu
- Sušeni bosiljak i korijander
Priprema:
Kada poželite da pripremite nešto konkretno, mirisno i zasitno – bez mnogo sudova i komplikacija – ova piletina sa slaninom, krompirom i šargarepom je pun pogodak. Sve se sprema u jednom plehu, a sastojci se savršeno prožmu u toku pečenja: sočno pile upija arome začina i slanine, povrće omekša i karamelizuje se, a cela kuća zamiriše na domaću kuhinju. Idealno za nedeljni ručak, porodična okupljanja ili bilo koji dan kad želite da sve bude gotovo, a da izgleda kao da ste se satima trudili.
Pomešajte omekšali puter, maslinovo ulje, soja sos, med, so, beli luk u prahu, papriku i origano u pastu.
Celo pile operite, osušite ubrusom i pažljivo zarežite na nekoliko mesta oko grudi i leđa. U te rezove stavite po komadić putera i uvucite trakice slanine. Ostatak marinade utrljajte po celoj površini pileta, spolja i iznutra, i ostavite da odstoji 20–30 minuta (ili preko noći u frižideru za bogatiji ukus).
Oljuštite i isecite krompir, šargarepu i papriku, pa začinite sa 2 kašike maslinovog ulja, belim lukom u prahu, solju, biberom, sušenim bosiljkom i korijanderom. Na dno pleha stavite povrće, a preko njega položite marinirano pile. Po želji, dodatne trakice slanine možete staviti preko pileta.
Pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20–30 minuta, dok pile ne dobije zlatnu, hrskavu koricu. Pred kraj, pojačajte rernu na 220°C nekoliko minuta da sve lepo porumeni.
Bonus video
Urme u slaninici - predjelo kome niko neće odoleti
Tradicionalni libanski kolačići sa filom od urmi
Pečeni svinjski file sa začinskim biljem i salsom od pistaća
Slatka puter pogača kao iz bakine kuhinje – pravi ukus detinjstva
Prolećna kinoa salata sa svežim povrćem