Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 6 jaja
  • 250 ml kisele pavlake
  • 100 g kačkavalja
  • 1 veza peršuna
  • 2-3 crna luka
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice imaju neverovatno nisku kalorijsku vrednost i mogu da se konzumiraju neograničeno. Sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Pune su vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma.

Recept za kaserolu od tikvica i kisele pavlake:

Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo ih isecite na kockice i stavite u cediljku i u činiju. Sve posolite, pomešajte i ostavite nekoliko minuta da puste sok. Mlade tikvice ne treba ljuštiti i čistiti od semenki, ali je poželjno oljuštiti i očistiti od semenki zrele tikvice.

Isecite crni luk na četvrtine prstenova i propržite u tiganju dok ne porumene na maloj količini ulja. Izrendajte kačkavalj na krupnom rendeu. Sitno iseckajte malu vezu peršuna. Razbijte jaja u veliku činiju, dodajte pavlaku, malo soli i bibera. Sve pomešajte dok ne postane glatko. Ocedite tečnost iz tikvica rukama i dodajte ih u smesu sa jajima.

Dodajte seckani peršun, rendani sir i dinstani luk. Sve dobro promešajte. Podmažite pleh puterom i prebacite smesu sa tikvicama u njega. Prečnik pleha je 24 cm. Sve stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i lažne lazanje od tikvica i mesa.

Pročitajte kako se pravi najukusniji potaž od tikvica

BONUS VIDEO

Recept za jelo od tikvica i spanaća Izvor: Recept za jelo od tikvica i spanaća

StvarUkusa