Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 6 jaja
- 250 ml kisele pavlake
- 100 g kačkavalja
- 1 veza peršuna
- 2-3 crna luka
- so i biber po ukusu
Recept za kaserolu od tikvica i kisele pavlake:
Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo ih isecite na kockice i stavite u cediljku i u činiju. Sve posolite, pomešajte i ostavite nekoliko minuta da puste sok. Mlade tikvice ne treba ljuštiti i čistiti od semenki, ali je poželjno oljuštiti i očistiti od semenki zrele tikvice.
Isecite crni luk na četvrtine prstenova i propržite u tiganju dok ne porumene na maloj količini ulja. Izrendajte kačkavalj na krupnom rendeu. Sitno iseckajte malu vezu peršuna. Razbijte jaja u veliku činiju, dodajte pavlaku, malo soli i bibera. Sve pomešajte dok ne postane glatko. Ocedite tečnost iz tikvica rukama i dodajte ih u smesu sa jajima.
Dodajte seckani peršun, rendani sir i dinstani luk. Sve dobro promešajte. Podmažite pleh puterom i prebacite smesu sa tikvicama u njega. Prečnik pleha je 24 cm. Sve stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i lažne lazanje od tikvica i mesa.
Pročitajte kako se pravi najukusniji potaž od tikvica
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem