Četiri trika za savršen roštilj:
1. Obavezno očistite žicu za roštilj.
Čist roštilj olakšaće pripremu mesa, jer je manja verovatnoća da će se hrana zalepiti i izgoreti. Vruć roštilj je lakše očistiti nego hladan, zato ga upalite pre početka čišćenja. Lagana masnoća na rešetkama može se obrisati presečenimm crnim lukom. Nabodite ga viljuškom za roštilj ili držite kleštima i dobićete jeftino sredstvo za čišćenje bez hemikalija. Ako je prljavština malo tvrdokornija i zagorela, pokušajte prvo da je olabavite parom. Pustite da se plamen malo smiri, a zatim pokrijte roštilj novinama natopljenim hladnom vodom. Poklopite poklopcem i ostavite oko 30 minuta. Sklonite novine i prljavština bi trebalo lako da se obriše. Takođe, zgužvana aluminijumska folija je odličan alat za ribanje, nema potrebe za fensi četkom!
2. Idealna temperatura:
Paljenje roštilja i postizanje prave temperature može biti teško, a potrebna vam je dobra vatra da biste počeli sa roštiljanjem. Iz tog razloga počnite sa loženjem vatre najmanje 30 minuta pre nego što poželite da jedete. Za početak dodajte malo ćumura, velika gomila će preplaviti plamen i zaista vam ne treba mnogo da bi se vatra rasplamsala. Stavite nešto za potpalu u i između ćumura – ako nemate potpalu, poslužiće i zgužvane kuglice novina. Kada se plamen rasplamsa, dodajte još ćumura da vatra bude stabilna. Ostavite 30 minuta ili dok se plamen ne ugasi i ćumur ne postane belo-sive boje pre nego što dodate bilo kakvu hranu, ovo će stvoriti ravnomernu toplotu za roštiljanje.
3. Roštiljanje bez lepljenja hrane:
Nema ništa gore nego gledati kako vam se kobasice lepe i cepaju dok pokušavate da ih skinete sa roštilja, zato se pobrinite da izbegnete katastrofe uz ove jednostavne savete. Koristite samo malo ulja prilikom roštiljanja, jer će previše ulja kapati i izazvati dodatni plamen zbog kog hrana može da zagori i da se zalepi. Najlakši način je da lagano premažete ulje i po hrani i po roštilju. Umotajte osetljive ili male komade mesa u blago nauljenu foliju pre nego što ih stavite na roštilj, kako bi ostali zajedno dok se peku. Ovo je posebno dobro za ribu i povrće koje se može raspasti ili pasti između rešetki. Napravite barijeru između roštilja i hrane sa slojem svežeg začinskog bilja ili kriški limuna. Ne samo da se hrana neće zalepiti, već će poprimiti ukuse bilja ili citrusa dok se peče.
4. Za savršene burgere:
Nemojte previše dirati ili pomerati pljeskavice tokom pečenja, jer to istiskuje sav sok iz njih. Samo ih okrenite jednom na pola pečenja i nemojte da pretrpavate roštilj. Na svaku pljeskavicu stavite mali komad leda dok je na roštilju, jer kako se topi, dodaje dodatnu vlagu mesu. Zadržite paru za još više vlage zatvaranjem poklopca roštilja ili pokrivanjem hrane velikom šerpom ili metalnom posudom. Ostavite pljeskavice da odstoje pre serviranja, samo 3-5 minuta. Ovo daje sokovima vremena da se ponovo upiju u meso nakon pečenja. Možda će vas zanimati i kako da vam se riba ne zalepi za roštilj?
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem