Celo pile se obično naručuje u pečenjarama, ali ono može vrlo lako da se spremi i kod kuće. Mi vam donosimo recept za pečeno pile koje se premazuje slatko-kiselim sosom, a ako ne volite da ekspirmentišete sa hranom postoji još jednostavniji recept za pile koje se peče na soli. Poseban šmek, zlatnu boju i sočnost mesu daje slatko-kiseli sos.
Sastojci:
- 20 ml ulja
- 30 g putera
- 5 čenova belog luka
- 1 pile
- 2 ljubičasta luka
- Za sos:
- 1 veza peršuna
- 40 ml soja sosa
- 20 g senfa
- 2 kašike paradajz paste
- 30 g mesa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica slatke paprike
Kako se peče celo pile u rerni - recept:
U tiganju istopite puter i dodajte ulje, pa kratko propržite. Zatim izvadite beli luk, pa dodajte celo pile koje ste isekli po sredini i raširili tako da napravite oblik leptira. Pre nego što ga stavite u tiganj, malo oklagijom izlupajte, pa posolite i pobibeirte sa obe strane. Ako ne znate da isečete, možete da zamolite mesara kad budete kupovali pile. Pokolopite i pecite 10 minuta sa jedne strane, pa okrenite i ponovo poklopite, pa pecite još 10 minuta. U posudi pomešajte seckani peršun, sojin sos, senf, paradajz pastu, med, so i slatku papriku. Sve dobro sjedinite. Dobijenim prelivom premažite celo pile sa obe strane. Na sredinu alu folije poređajte ljubičasti luk koji ste isekli na deblje kolutove, pa stavite pile preko. Umotajte i stavite u vok ili neku sličnu šerpu, pa pecite na srednjoj temperaturi nekih sat vremena.
Pročitajte i ovo: Pečeno pile punjeno krutonima i kobasicom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus