Celo pile se obično naručuje u pečenjarama, ali ono može vrlo lako da se spremi i kod kuće. Mi vam donosimo recept za pečeno pile koje se premazuje slatko-kiselim sosom, a ako ne volite da ekspirmentišete sa hranom postoji još jednostavniji recept za pile koje se peče na soli. Poseban šmek, zlatnu boju i sočnost mesu daje slatko-kiseli sos.
Sastojci:
- 20 ml ulja
- 30 g putera
- 5 čenova belog luka
- 1 pile
- 2 ljubičasta luka
- Za sos:
- 1 veza peršuna
- 40 ml soja sosa
- 20 g senfa
- 2 kašike paradajz paste
- 30 g mesa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica slatke paprike
Kako se peče celo pile u rerni - recept:
U tiganju istopite puter i dodajte ulje, pa kratko propržite. Zatim izvadite beli luk, pa dodajte celo pile koje ste isekli po sredini i raširili tako da napravite oblik leptira. Pre nego što ga stavite u tiganj, malo oklagijom izlupajte, pa posolite i pobibeirte sa obe strane. Ako ne znate da isečete, možete da zamolite mesara kad budete kupovali pile. Pokolopite i pecite 10 minuta sa jedne strane, pa okrenite i ponovo poklopite, pa pecite još 10 minuta. U posudi pomešajte seckani peršun, sojin sos, senf, paradajz pastu, med, so i slatku papriku. Sve dobro sjedinite. Dobijenim prelivom premažite celo pile sa obe strane. Na sredinu alu folije poređajte ljubičasti luk koji ste isekli na deblje kolutove, pa stavite pile preko. Umotajte i stavite u vok ili neku sličnu šerpu, pa pecite na srednjoj temperaturi nekih sat vremena.
Pročitajte i ovo: Pečeno pile punjeno krutonima i kobasicom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem