Sastojci:
- 1 kg krompira (najbolje sitniji)
- 120 g kačkavalja
- so, biber, mirođija i sušeni beli luk po ukusu
- 5 - 6 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Zamislite krompir koji spaja najbolje od kuvanog i pečenog — spolja hrskav i zlatno zapečen, iznutra mekan kao pire. Upravo takav je zgnječeni krompir iz rerne, koji se u poslednje vreme sve češće viđa i na domaćim trpezama. Ovo jelo je pravi primer kako se uz minimum truda i osnovne sastojke može dobiti prilog koji oduševljava i mirisom i teksturom. Bilo da ga poslužite uz meso, ribu ili kao samostalan obrok, teško da će neko ostati ravnodušan.
Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša (15–20 minuta u ključaloj vodi). Procedite i ostavite da se malo ohladi.
Narendajte sir i ravnomerno ga rasporedite po papirom obloženom plehu za pečenje.
Na sir poređajte kuvani krompir, pa svaki krompir pritisnite (zgnječite) dnom čaše ili šoljice – ne do kaše, već da malo pukne. Posolite, pobiberite i pospite sušenim belim lukom i mirođijom. Prelijte sve uljem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu i hrskavu koricu. Po želji, 5 minuta pred kraj pečenja možete dodati još malo sira preko.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem