Sastojci:

  • 1 kg krompira (najbolje sitniji)
  • 120 g kačkavalja
  • so, biber, mirođija i sušeni beli luk po ukusu
  • 5 - 6 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Zamislite krompir koji spaja najbolje od kuvanog i pečenog — spolja hrskav i zlatno zapečen, iznutra mekan kao pire. Upravo takav je zgnječeni krompir iz rerne, koji se u poslednje vreme sve češće viđa i na domaćim trpezama. Ovo jelo je pravi primer kako se uz minimum truda i osnovne sastojke može dobiti prilog koji oduševljava i mirisom i teksturom. Bilo da ga poslužite uz meso, ribu ili kao samostalan obrok, teško da će neko ostati ravnodušan.

Savet:

Koristite mlađi krompir s tankom ljuskom – biće ukusniji i lakši za gnječenje. Sir koji se koristi treba lepo da se topi i zapeče, ali možete i kombinovati više vrsta za bogatiji ukus.

Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša (15–20 minuta u ključaloj vodi). Procedite i ostavite da se malo ohladi.

Narendajte sir i ravnomerno ga rasporedite po papirom obloženom plehu za pečenje.

Na sir poređajte kuvani krompir, pa svaki krompir pritisnite (zgnječite) dnom čaše ili šoljice – ne do kaše, već da malo pukne. Posolite, pobiberite i pospite sušenim belim lukom i mirođijom. Prelijte sve uljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu i hrskavu koricu. Po želji, 5 minuta pred kraj pečenja možete dodati još malo sira preko.

Bonus video

Pečeni krompir Izvor:  Pečeni krompir