Sastojci:
- 455 g krompira, oljuštenog
- 35 g univerzalnog brašna
- 1/2 srednjeg crnog luka, oljuštenog
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica fine morske soli
- 0,25 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1 veliko jaje
- so, za posipanje
- ulje za prženje
Recept za najukusnije uštipke od krompira:
Kako biste napravili uštipke, prvo izrendajte krompir i luk na krupno rende. Prebacite smesu na gazu ili čistu krpu i iscedite što je više moguće tečnosti. U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, prašak za pecivo, so i biber, a zatim umutite jaje. Dodajte isceđeni krompir i mešajte dok se krompir ravnomerno ne premaže testom.
Zagrejte tiganj na jakoj vatri i dodajte oko 6 mm ulja (dovoljno da obilno premaže dno tiganja). Kada se ulje zagreje, dodajte testo u tiganj, jednu po jednu punu kašiku i odmah pritisnite špahtlom da biste formirali diskove. Pržite dok ivice ne porumene, 4-5 minuta. Okrenite i pržite dok druga strana ne porumeni, još oko 3 do 4 minuta.
Prebacite uštipke na tanjir obložen papirnim ubrusom i odmah lagano pospite solju. Ponovite sa preostalom smesom krompira, dodajući još ulja u tiganj po potrebi. Servirajte tople uštipke sa pavlakom ukrašene vlašcem. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i uštipke sa sirom i ljutom paprikom.
Pročitajte kako se prave uštipci sa kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem