Sastojci:

  • 455 g krompira, oljuštenog
  • 35 g univerzalnog brašna
  • 1/2 srednjeg crnog luka, oljuštenog
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 0,25 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 veliko jaje
  • so, za posipanje
  • ulje za prženje
Zašto je korisno da jedete luk?

Luk sadrži brojne fitohemikalije koje jačaju zdravlje i pomažu u prevenciji bolesti. Sumpor je jedan od najzastupljenijih minerala u luku, koji pomaže u sintezi proteina i izgradnji ćelijskih struktura u telu. Alil-sulfidi iz luka odgovorni su za veliki broj zdravstvenih prednosti ovog povrća. Bogat je vitaminom C, folatima i vitaminom B6.

Recept za najukusnije uštipke od krompira:

Kako biste napravili uštipke, prvo izrendajte krompir i luk na krupno rende. Prebacite smesu na gazu ili čistu krpu i iscedite što je više moguće tečnosti. U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, prašak za pecivo, so i biber, a zatim umutite jaje. Dodajte isceđeni krompir i mešajte dok se krompir ravnomerno ne premaže testom.

Zagrejte tiganj na jakoj vatri i dodajte oko 6 mm ulja (dovoljno da obilno premaže dno tiganja). Kada se ulje zagreje, dodajte testo u tiganj, jednu po jednu punu kašiku i odmah pritisnite špahtlom da biste formirali diskove. Pržite dok ivice ne porumene, 4-5 minuta. Okrenite i pržite dok druga strana ne porumeni, još oko 3 do 4 minuta.

Prebacite uštipke na tanjir obložen papirnim ubrusom i odmah lagano pospite solju. Ponovite sa preostalom smesom krompira, dodajući još ulja u tiganj po potrebi. Servirajte tople uštipke sa pavlakom ukrašene vlašcem. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i uštipke sa sirom i ljutom paprikom.

Pročitajte kako se prave uštipci sa kupusom

BONUS VIDEO

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara Izvor: LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

StvarUkusa