Sastojci:
- 5 - 6 krastavaca
- 1 veza mladog crnog luka
- 1 veza sveže mirođije
- 400 ml gustog jogurta
- 300–400 ml gazirane vode
- So i biber po ukusu
- 1–2 čena belog luka
- Sok od pola limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g oraha
Priprema:
Ova lagana i osvežavajuća čorba potiče iz bugarske kuhinje i savršena je za tople dane. Pravi se brzo, ne kuva se, i idealna je kao predjelo ili lagani obrok. Tarator je aromatičan spoj krastavaca, jogurta, začinskog bilja i oraha, a osveženje mu daje dodatak gazirane vode i limuna.
Oljuštiti krastavce i izrendati ih ili sitno iseckati. Sitno iseckati mladi luk i mirođiju. U većoj posudi pomešati jogurt, gaziranu vodu, limunov sok i maslinovo ulje. Dodati krastavce, luk, mirođiju i izgnječen beli luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Umutiti krupno seckane ili grubo samlevene orahe. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi u frižideru bar 30 minuta pre serviranja.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem