Sastojci:

  • 5 - 6 krastavaca 
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 1 veza sveže mirođije
  • 400 ml gustog jogurta
  • 300–400 ml gazirane vode
  • So i biber po ukusu
  • 1–2 čena belog luka
  • Sok od pola limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g oraha

Priprema:

Ova lagana i osvežavajuća čorba potiče iz bugarske kuhinje i savršena je za tople dane. Pravi se brzo, ne kuva se, i idealna je kao predjelo ili lagani obrok. Tarator je aromatičan spoj krastavaca, jogurta, začinskog bilja i oraha, a osveženje mu daje dodatak gazirane vode i limuna.

Savet:

Tarator treba da bude hladan i osvežavajuć – ubaciti nekoliko kockica leda pred služenje.

Oljuštiti krastavce i izrendati ih ili sitno iseckati. Sitno iseckati mladi luk i mirođiju. U većoj posudi pomešati jogurt, gaziranu vodu, limunov sok i maslinovo ulje. Dodati krastavce, luk, mirođiju i izgnječen beli luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Umutiti krupno seckane ili grubo samlevene orahe. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi u frižideru bar 30 minuta pre serviranja.

Bonus video

Recept za čorbu od povrća malog šefa Izvor: Recept za čorbu od povrća malog šefa