Sastojci:
- 4 krastavca (sitno seckana)
- 1 veza rotkvica (sitno seckana)
- 2 srednja krompira (kuvana, oljuštena i iseckana na sitne kockice)
- 4 tvrdo kuvana jaja (sitno seckana)
- 3 struka mladog luka (i zeleni i beli deo), sitno seckana
- ¼ šolje sveže mirođije (sitno seckane)
- so po ukusu
- 3 šolje hladnog jogurta
- 1 šolja hladne gazirane vode
Priprema:
Osvežavajuća i lagana, ova hladna ruska čorba idealna je za tople dane. Priprema se bez kuvanja (osim krompira i jaja), prepuna je svežeg povrća, a osnova od jogurta i kisele vode daje joj blago kiselkast, osvežavajući ukus. Okroška je pravi spas kad vam se ne pali šporet, a želite zdrav i zasitan obrok.
Pripremljeno povrće, jaja i mirođiju podelite u 4 činije. U svaku činiju pospite po ¼ kašičice soli. U bokalu pažljivo pomešajte jogurt i kiselu vodu – nemojte previše mešati da se ne izgube mehurići.
Sipajte po 1 šolju te mešavine u svaku činiju, preko povrća. Po želji dodajte po jednu kocku leda kako bi čorba ostala osvežavajuće hladna.
Poslužite odmah.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem