Sastojci:

  • 4 krastavca (sitno seckana)
  • 1 veza rotkvica (sitno seckana)
  • 2 srednja krompira (kuvana, oljuštena i iseckana na sitne kockice)
  • 4 tvrdo kuvana jaja (sitno seckana)
  • 3 struka mladog luka (i zeleni i beli deo), sitno seckana
  • ¼ šolje sveže mirođije (sitno seckane)
  • so po ukusu
  • 3 šolje hladnog jogurta
  • 1 šolja hladne gazirane vode

Priprema:

Osvežavajuća i lagana, ova hladna ruska čorba idealna je za tople dane. Priprema se bez kuvanja (osim krompira i jaja), prepuna je svežeg povrća, a osnova od jogurta i kisele vode daje joj blago kiselkast, osvežavajući ukus. Okroška je pravi spas kad vam se ne pali šporet, a želite zdrav i zasitan obrok.

Savet:

Za najbolji ukus, koristite punomasni jogurt i domaće rotkvice (ako ih imate) – biće hrskavije i aromatičnije. Čorbu možete unapred pripremiti, ali jogurt dodajte neposredno pre serviranja kako bi ostala lagana i penasta.

Pripremljeno povrće, jaja i mirođiju podelite u 4 činije. U svaku činiju pospite po ¼ kašičice soli. U bokalu pažljivo pomešajte jogurt i kiselu vodu – nemojte previše mešati da se ne izgube mehurići.

Sipajte po 1 šolju te mešavine u svaku činiju, preko povrća. Po želji dodajte po jednu kocku leda kako bi čorba ostala osvežavajuće hladna.

Poslužite odmah.

Bonus video

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima