Sastojci:
- 230 g feta sira u bloku
- 135 g maslina bez koštica, oceđenih i prepolovljenih
- 60 g g sušenog paradajza, oceđenog i grubo iseckanog
- 80 ml maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 0,5 kašičice sušene majčine dušice
- 0,5 kašičice sušenog timijana
- 0,5 kašičice sušenog bosiljka
- prstohvat tucane paprike
- so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
- grubo seckani sveži peršun, za ukrašavanje
Recept za zapečenu fetu na mediteranski način:
Kako biste pripremili feta sir na ovaj način, zagrejte rernu na 175°C. Stavite feta sir u malu posudu za pečenje. Napravite preliv. U srednjoj posudi pomešajte masline, sušeni paradajz, ulje, beli luk, origano, majčinu dušicu, bosiljak, tucanu papriku, so i biber. Mešajte dok se dobro ne sjedine.
Preliv pospite po feti, vodeći računa da bude potpuno premazana uljem, a zatim većinu maslina i sušenog paradajza sklonite sa strane. Pecite 20 do 25 minuta, dok feta ne omekša. Po želji, uključite gornji roštilj na 1 do 2 minuta da se vrh fete blago zapeče.
Samo pazite da vam ne zagore masline i sušeni paradajz. Ukrasite sveže seckanim peršunom i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i zapečeni feta sir sa medom po grčkom receptu.
Pročitajte kako se pravi prženi feta sir u susamu na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem