Sastojci:

  • 230 g feta sira u bloku
  • 135 g maslina bez koštica, oceđenih i prepolovljenih
  • 60 g g sušenog paradajza, oceđenog i grubo iseckanog
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 0,5 kašičice sušene majčine dušice
  • 0,5 kašičice sušenog timijana
  • 0,5 kašičice sušenog bosiljka
  • prstohvat tucane paprike
  • so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • grubo seckani sveži peršun, za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete masline?

Masline imaju nizak procenat ugljenih hidrata. Sadrže oleinsku kiselinu koja je dobra za zdravlje srca. Imaju antikancerogena svojstva i doprinose smanjenju upalnih procesa.

Recept za zapečenu fetu na mediteranski način:

Kako biste pripremili feta sir na ovaj način, zagrejte rernu na 175°C. Stavite feta sir u malu posudu za pečenje. Napravite preliv. U srednjoj posudi pomešajte masline, sušeni paradajz, ulje, beli luk, origano, majčinu dušicu, bosiljak, tucanu papriku, so i biber. Mešajte dok se dobro ne sjedine.

Preliv pospite po feti, vodeći računa da bude potpuno premazana uljem, a zatim većinu maslina i sušenog paradajza sklonite sa strane. Pecite 20 do 25 minuta, dok feta ne omekša. Po želji, uključite gornji roštilj na 1 do 2 minuta da se vrh fete blago zapeče.

Samo pazite da vam ne zagore masline i sušeni paradajz. Ukrasite sveže seckanim peršunom i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i zapečeni feta sir sa medom po grčkom receptu.

Pročitajte kako se pravi prženi feta sir u susamu na grčki način

BONUS VIDEO

Namaz od feta sira  Izvor: Namaz od feta sira

StvarUkusa