Sastojci:
- 400 g kupusa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 jajeta
- 400 ml kefira
- 380 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- ulje
Recept za uštipke sa kupusom:
Kako biste napravili ove uštipke, isecite kupus na trakice i malo ga iznječite. Zatim isecite luk na kockice. Šargarepu izrendajte na krupno rende. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte luk, pa ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte šargarepu i pržite još 2-3 minuta.
Dodajte seckani kupus i pržite povrće još 3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Ubacite biber i sve izmešajte. Poklopite tiganj i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Gotovo povrće skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Nakon toga u činiji razbijte dva jajeta. Sipajte 1/2 kašičice soli i sve zajedno umutite žicom. U kefir sipajte pola kašičice sode bikarbone i dobro promešajte. Sipajte kefir u jaja i sve izmešajte. Dodajte brašno i umutite testo. Nemojte da dodajete brašno odjednom, proverite gustinu testa, ne bi trebalo da bude tečno.
U pripremljeno testo stavite ohlađen dinstani kupus i šargarepu, pa promešajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom stavljajte testo. Pržite uštipke prvo sa jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite dok ne budu gotovi. Ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ruske uštipke od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama.
Pročitajte i kako se prave brzi uštipci sa sirom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta