Sastojci:

  • 400 g kupusa
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 2 jajeta
  • 400 ml kefira
  • 380 g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje
Trik da uštipci ne budu masni!

Brašno koje koristite prosejte i dodajte mu prašak za pecivo i kašičicu soli. Zatim dobro promešajte. Prašak za pecivo u kombinaciji sa brašnom ne upija dodatno ulje.

Recept za uštipke sa kupusom:

Kako biste napravili ove uštipke, isecite kupus na trakice i malo ga iznječite. Zatim isecite luk na kockice. Šargarepu izrendajte na krupno rende. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte luk, pa ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte šargarepu i pržite još 2-3 minuta.

Dodajte seckani kupus i pržite povrće još 3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Ubacite biber i sve izmešajte. Poklopite tiganj i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Gotovo povrće skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Nakon toga u činiji razbijte dva jajeta. Sipajte 1/2 kašičice soli i sve zajedno umutite žicom. U kefir sipajte pola kašičice sode bikarbone i dobro promešajte. Sipajte kefir u jaja i sve izmešajte. Dodajte brašno i umutite testo. Nemojte da dodajete brašno odjednom, proverite gustinu testa, ne bi trebalo da bude tečno.

U pripremljeno testo stavite ohlađen dinstani kupus i šargarepu, pa promešajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom stavljajte testo. Pržite uštipke prvo sa jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite dok ne budu gotovi. Ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ruske uštipke od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama.

Pročitajte i kako se prave brzi uštipci sa sirom i povrćem

BONUS VIDEO

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara Izvor: LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

StvarUkusa