Sastojci:
- 400 g kupusa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 jajeta
- 400 ml kefira
- 380 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- ulje
Recept za uštipke sa kupusom:
Kako biste napravili ove uštipke, isecite kupus na trakice i malo ga iznječite. Zatim isecite luk na kockice. Šargarepu izrendajte na krupno rende. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte luk, pa ga pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte šargarepu i pržite još 2-3 minuta.
Dodajte seckani kupus i pržite povrće još 3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Ubacite biber i sve izmešajte. Poklopite tiganj i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Gotovo povrće skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Nakon toga u činiji razbijte dva jajeta. Sipajte 1/2 kašičice soli i sve zajedno umutite žicom. U kefir sipajte pola kašičice sode bikarbone i dobro promešajte. Sipajte kefir u jaja i sve izmešajte. Dodajte brašno i umutite testo. Nemojte da dodajete brašno odjednom, proverite gustinu testa, ne bi trebalo da bude tečno.
U pripremljeno testo stavite ohlađen dinstani kupus i šargarepu, pa promešajte. Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom stavljajte testo. Pržite uštipke prvo sa jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite dok ne budu gotovi. Ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ruske uštipke od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama.
Pročitajte i kako se prave brzi uštipci sa sirom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna
Krompir zaliven mlekom