Sastojci:

  • 250 g kuvane ili konzervirane leblebije
  • 1 manji svež krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 2 manja paradajza
  • pola glavice crnog luka 
  • 1 manja rendana šargarepa
  • malo seckanog peršuna ili korijandera

Dresing:

  • 3 kašike maslinovog ulja 
  • 2 kašike limunovog soka ili sirćeta 
  • 2 kašičice meda ili šećera
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera
  • So po ukusu

Za prženje leblebija:

  • 1–2 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice slatke paprike
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice mlevenog kima
  • So po ukusu

Priprema:

Zasitna, šarena i puna proteina – ova obrok salata od prženoih leblebija i svežeg povrća idealna je kad želte da pojedete nešto zdravo, a da vas stvarno drži sitim. Hrskave leblebije daju joj posebnu teksturu, a jednostavan dresing osvežava i povezuje sve ukuse. Praktična je za poneti, odlična za lagani ručak bez mesa ili brzu večeru u pokretu.

Savet:

Ako želite unapred da pripremite ovu salatu, dodajte pržene leblebije tek pred posluživanje – tako će zadržati hrskavost i dati najbolji kontrast tekstura.

Ako koristite leblebije iz konzerve dobro ih isperite i ocedite. U tiganju zagrejte 1–2 kašike maslinovog ulja, pa dodajte leblebije, papriku, beli luk u prahu, kim i so. Pržite na srednje jakoj vatri 8–10 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe. Ostavite da se prohlade.

Krastavac, crvenu papriku i paradajz iseckajte na kockice. Crni luk sitno naseckajte ili narežite na tanke polumesece. Izrendajte šargarepu i iseckajte peršun.

U činijici pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, med (ili šećer), biber i so. Umutite viljuškom ili žičanom mutilicom dok se ne sjedini.

U velikoj činiji pomešajte svo povrće i bilje, prelijte dresingom i dobro promešajte. Na vrh dodajte pržene leblebije tik pred serviranje, kako bi ostale hrskave.

Bonus video

Obrok salata od povrća I avokada  Izvor: Obrok salata od povrća I avokada