Pastirska pita je čuveno englesko jelo koje se pravi od pire krompira, mlevenog mesa i povrća. Srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koje ovo jelo čine još ukusnijim. "Kora" se pravi isto od pire krompira, ali Džejmi Oliver je otkrio kako da ona bude hrskavija. Samo premažite tepsiju uljem i bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Mleveno meso zamenite svinjskom plećkom i obavezno dodajte slaninu koja daje poseban šmek. Još jedan sastojak ovu čuvenu pitu čini boljom od originalog recepta, a to je sir koji se posipa preko povrća. Uživajte!

  • Sastojci: 
  • 2 kg krompira 
  • 2 kg svinjske plećke 
  • 300 g slanine 
  • 2 crna luka 
  • 2 šargarepe 
  • 3 štapića celera 
  • 150 g tvrdog sira 
  • 3 čena belog luka 
  • majčina dušica 
  • 50 ml belog vina 
  • puter

Priprema: 
Krompir oljuštite i isecite, pa skuvajte. U tiganju propržite seckanu slaninu, pa dodajte seckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša dodajte seckani beli luk. Začinite po želji, pa sipajte belo vino. Kada ispari isključite šporet. Krompir procedite, začinite i dodajte puter. Dobro ispasirajte. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite uljem, bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Obložite pire krompirom dno i ivice, pa stavite iscepkano meso, a onda i povrće. Izrendajte sir preko i zatvorite pire krompirom. Pecite na 200°C nekih 45 minuta. 

MESO SE SPREMA OVAKO: 

Meso nauljite, pa posolite i pobiberite. Stavite u dublji plej i lepo obmotajte pek papirom. Sipajte vodu i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 4 sata. Dobro ocedite masnoću i ostavite da se ohladi. Zatim isecepkajte meso i možete da ga koristite za pitu. Ovako pripremljeno meso možete da koristite i kada je neki svečani ručak. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE