Sastojci:
- 1,5 kg krompira oljuštenog i isečenog na komade
- 180 ml mleka
- 4 kašike putera, otopljenog
- 240 g kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- 400 g iseckanog kačkavalja
- 120 g iseckane slanine
- 60 g sitno seckanog vlašca
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- ulje
Recept za zapečeni pire krompir sa sirom i slaninicom:
Za ovaj krompir proključajte vodu u velikom loncu i ubacite 2 kašike soli. Stavite krompir u šerpu i kuvajte 15-20 minuta ili dok ne omekša. Ocedite ga, a zatim ga vratite u šerpu.
Dodajte u šerpu mleko, puter, pavlaku, so i biber po ukusu. Krompir izgnječite gnječilicom za krompir ili mikserom. Umešajte polovinu kačkavalja.
Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Stavite krompir vatrostalnu posudu premazanu uljem. Na vrh stavite preostali kačkavalj. Pokrijte pleh folijom i stavite u rernu. Pecite 20 minuta. Skinite foliju i dodajte slaninu, pa pecite, nepokriveno, dodatnih 20 minuta. Pospite po površini vlašac i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaću srpsku krompir salatu za praznike.
Pročitajte i kako se pravi zapečeni krompir sa spanaćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za zapečeni brokoli sa sirom
Bezglutenske kuglice od 4 sastojka - mogu se jesti sirove ili pečene
Kako da kolači duže ostanu sveži