Sastojci:

  • 1,5 kg krompira oljuštenog i isečenog na komade
  • 180 ml mleka
  • 4 kašike putera, otopljenog
  • 240 g kisele pavlake
  • so i biber po ukusu
  • 400 g iseckanog kačkavalja
  • 120 g iseckane slanine
  • 60 g sitno seckanog vlašca
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • ulje

Recept za zapečeni pire krompir sa sirom i slaninicom:

Za ovaj krompir proključajte vodu u velikom loncu i ubacite 2 kašike soli. Stavite krompir u šerpu i kuvajte 15-20 minuta ili dok ne omekša. Ocedite ga, a zatim ga vratite u šerpu.
Dodajte u šerpu mleko, puter, pavlaku, so i biber po ukusu. Krompir izgnječite gnječilicom za krompir ili mikserom. Umešajte polovinu kačkavalja.

Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Stavite krompir vatrostalnu posudu premazanu uljem. Na vrh stavite preostali kačkavalj. Pokrijte pleh folijom i stavite u rernu. Pecite 20 minuta. Skinite foliju i dodajte slaninu, pa pecite, nepokriveno, dodatnih 20 minuta. Pospite po površini vlašac i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaću srpsku krompir salatu za praznike.

Pročitajte i kako se pravi zapečeni krompir sa spanaćem

BONUS VIDEO

Instagram/appetizing.tv Trik da napravite pomfrit bolji nego iz Meka

StvarUkusa