Paprika je nezaobilazna ako pripremate domaću zimnicu, jer se od nje pravi većina specijaliteta. Ako volite pinđur i ajvar, sigurni smo da će vam se dopasti i ljutenica, koji se pravi od paprike, paradajza i ljutih papričica. Na slavama obavezno poslužite ljutenicu sa pečenjem jer se odlično uklapaju. 

  • Sastojci:
  • 2 kg paradajza
  • 2 kg paprike
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera 
  • 200 ml sirćeta
  • 1 veza peršuna 
  • 3 sveža lista celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike bibera
  • 8 ljutih paprika 
  • 1 kesica konzervansa

Priprema:

Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte, a zatim ogulite. Isecite i izblendirajte. Propržite ljute papričice, pa ih očistite od peteljki i semenki. Obavezno stavite rukavice. Peršun i list celera izblendirajte, pa dodajte čenove belog luka i lepo usitnite. U duboku šerpu sipajte ulje, pa sipajte paradajz koji ste prethodno izblendirali, a zatim pržite nekih 20 minuta. Nakon toga dodajte seckane ljute papričice i ostavite još 15-20 minuta. Dodajte lišće celera i peršuna, kao i beli luk, a onda i šećer, so, biber, konzervans i sipajte sirće. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim sklonite šerpu sa šporeta. Sipajte ljutenicu u sterilisane tegle i dobro zatvorite. 

BONUS VIDEO:

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

Izvor: Stvar ukusa