Paprika je nezaobilazna ako pripremate domaću zimnicu, jer se od nje pravi većina specijaliteta. Ako volite pinđur i ajvar, sigurni smo da će vam se dopasti i ljutenica, koji se pravi od paprike, paradajza i ljutih papričica. Na slavama obavezno poslužite ljutenicu sa pečenjem jer se odlično uklapaju.
- Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 2 kg paprike
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- 200 ml sirćeta
- 1 veza peršuna
- 3 sveža lista celera
- 2 čena belog luka
- 2 kašike bibera
- 8 ljutih paprika
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte, a zatim ogulite. Isecite i izblendirajte. Propržite ljute papričice, pa ih očistite od peteljki i semenki. Obavezno stavite rukavice. Peršun i list celera izblendirajte, pa dodajte čenove belog luka i lepo usitnite. U duboku šerpu sipajte ulje, pa sipajte paradajz koji ste prethodno izblendirali, a zatim pržite nekih 20 minuta. Nakon toga dodajte seckane ljute papričice i ostavite još 15-20 minuta. Dodajte lišće celera i peršuna, kao i beli luk, a onda i šećer, so, biber, konzervans i sipajte sirće. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim sklonite šerpu sa šporeta. Sipajte ljutenicu u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem