Iako se sada mnoge domaćice odlučuju više za kupovnu zimnicu nema ničeg lepšeg od domaće. Ona se ranije uvek pripremala u društvu, i predstavljala je povod za okupljanje i druženje. Ono što domaću zimnicu razlikuje od kupovne je što domaćice same određuju da li će i koliko staviti konzervansa i vinobrana i da li će izvršiti proces pasterizacije i sterilizacije. Sterilizacija je proces gde pune tegle stavljamo na temperaturu preko 100 stepeni, a pasterizacija stavljanje tegli sa povrćem na temperaturu od 50-70 stepeni. Nakon sterilizacije tegle zatvaramo  i okrećemo naopako da bi se uništile sve bakterije koje se nalaze na poklopcu.

Specijalista opšte medicine doktorka Biserka Obradović je gostujući uživo u jutarnjem programu TV Prva, otkrila koje je povrće najzdravije da se stavlja u zimnicu, ali i koje opasnosti nosi stavljanje konzervansa i vinobrana u istu.

Ono što je posebno istakla jeste da kada stavljamo konzervans i vinobran u tegle ta se zimnica ne sme jesti 40 dana, jer je upravo toliko vremena potrebno da se ti sastojci razgrade i istope i budu manje štetni. 

Kada govorimo o najzdravijem povrću za kiseljenje tu prednjače paprike i kupus, a potom i šarena mešana turšija u koju obično stavljamo karfiol, krastavce, šargarepu. Svo ovo povrće je bogato vitaminom C, a poznato je da je on naša pokretačka snaga i važan je za odbranu od virusa i prehlada. Zato ga je potrebno jesti najviše tokom zime, a najpre ćemo ga naći u turšiji i kiselom kupusu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE