2 najbrža načina da ukiselite kupus kod kuće: Jedan je gotov za samo 2 dana, a drugi za oko 5

Naučite kako da ukiselite kupus za svega 2 ili 5 dana, uz ova 2 najbrža recepta.
shutterstock_366448937 Foto: Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je neizostavan deo svake srpske zimske trpeze. Savršen je za sarme, podvarak ili kao salata uz pečenje. Iako u je dostupan u prodavnici u raznim oblicima, ipak je kiseli kupus koji ste sami napravili daleko bolji – mirisniji je, ukusniji i jeftiniji.

Dobra vest je da ga možete lako pripremiti i sami, čak i ako nemate mnogo prostora, a ni vremena. U nastavku vam donosimo dva načina da ukiselite kupus kod kuće.

1. Tradicionalni domaći kiseli kupus (mala količina)

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća

Tip jela: zimnica

Količina: 1 glavica kupusa

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme fermentacije: 3–5 dana

Ukupno vreme: 3–5 dana

Težina: Lako

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa (1,5 kg)
  • 3 šake soli
  • oko 1,5 l vode
  • 2 lovorova lista
  • nekoliko zrna bibera

Priprema:

1. korak: Priprema kupusa

Očistite spoljašnje listove, isecite kupus na četvrtine, pa uklonite koren. Možete ga iseći na manje komade ili ostaviti listove cele – zavisi šta pravite kasnije. Manji komadi brže omekšaju i ukisele se.

2. korak: Pravljenje salamure

Prokuvajte vodu i ostavite je da se ohladi. Dodajte so, pa mešajte dok se ne rastvori. Ubacite lovor i biber za lepši miris.

Važni saveti:

Idealna temperatura za kiseljenje je 18-22 stepeni.

Kupus uvek mora biti potpuno potopljen da se ne bi pokvario.

3. korak: Slaganje u teglu ili posudu

Kupus ređajte slojevito, dobro pritiskajte rukom ili varjačom da izađe vazduh. Na vrh stavite težinu – tanjir ili kamen – kako bi sve bilo potpuno potopljeno.

4. korak: Prelivanje salamure

Prelijte kupus salamurom. Ako nema dovoljno tečnosti, dolijte još slane vode (kašičica soli na 1 litar).

5. korak: Fermentacija

Posudu prekrijte krpom ili poklopcem i ostavite na toplom, tamnom mestu. Proces fermentacije traje između 3 i 5 dana, u zavisnosti od temperature. Proveravajte svaki dan da li je kupus potopljen.

6. korak: Kupus je gotov

Kada dobije prijatnu kiselkastu aromu i omekša, spreman je za upotrebu. Čuvajte ga u frižideru ili sterilnim teglama.

Foto: Shutterstock

 2. Najbrži recept za kiseli kupus - gotov za 48 sati

Ako nemate vremena, prostora ili volje da čekate danima – postoji sjajna prečica. Ovaj recept savršen je za zaposlene, za stanove bez podruma i za sve koji žele brzu zimnicu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća, praktična zimnica

Tip jela: Brzi kiseli kupus

Količina: 1 glavica kupusa

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kiseljenja: 48 sati

Ukupno vreme: oko 2 dana

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • Sirće
  • 1 kašika soli

Priprema:

1. korak: Pripremite glavicu

Izdubite sredinu kupusa (koren). Očistite ga od oštećenih listova.

Za šta je dobar?

Ova verzija je odlična kada vam hitno treba kupus za sarmu ili kao prilog – ukus je blaži, ali iznenađujuće dobar.

2. korak: Začinite iznutra

U šupljinu sipajte sirće i kašiku soli. Zatim glavicu dobro protresite kako bi se sve ravnomerno rasporedilo kroz listove.

3. korak: Zamrzivač radi posao

Kupus ubacite u kesu i stavite u zamrzivač na 48 sati.

4. korak: Odmrznite i gotovo

Nakon odmrzavanja, kupus je mekan, kiselkast i spreman za upotrebu – idealan za brzu sarmu ili podvarak.

Saznajte kako da odaberete najbolji kupus za kiseljenje uz bakine savete za izbor savršene glavice.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.