Kuhinju uvek možete održati svežom tako što ćete redovno čistiti površine, pravilno odlagati hranu, koristiti prirodne osveživače poput limuna i cimeta, provetravati prostor i redovno prati krpe i sunđere.

Ove profesionalne navike mogu odmah poboljšati atmosferu u vašoj kuhinji i učiniti da svaki ulazak u prostor bude prijatan.

1. Redovno čišćenje površina i odvoda

Profesionalni kuvari znaju da čistoća utiče na miris prostora. Površine, sudopera i radne ploče treba brisati svaki dan, dok odvod treba čistiti bar jednom nedeljno prirodnim sredstvima – na primer mešavinom sode bikarbone i sirćeta.

2. Pravilno odlaganje hrane

Otvorene kutije, voće ili povrće koje je počelo da se kvari mogu brzo stvoriti neprijatan miris. Profesionalci koriste hermetički zatvorene posude i redovno proveravaju sadržaj frižidera i ormarića.

Hrana
Foto: New Africa/Shutterstock

3. Prirodni osveživači prostora

Limun, pomorandža, sveže začinsko bilje ili cimet u vodi mogu postati savršeni prirodni osveživači. Dovoljno je da ih stavite u mali lončić na ringlu da lagano krčka – kuhinja će mirisati prijatno i prirodno.

4. Prostor za vazduh i ventilacija

Profesionalne kuhinje imaju jake aspiratore i prozračnu ventilaciju. Kod kuće dovoljno je redovno provetravati prostor i koristiti aspirator dok kuvate, kako bi se mirisi pravilno rasporedili i neutralisali.

Aspirator
Foto: brizmaker/Shutterstock

5. Male svakodnevne navike

  • Očistite posuđe odmah nakon korišćenja.
  • Bacajte otpatke iz kuhinje pre nego što počnu da smetaju.
  • Redovno perite kuhinjske krpe i sunđere – oni upijaju mirise.

BONUS VIDEO:

00:28
ČIŠĆENJE RERNE POMOĆU LIMUNA Kako očistiti rernu pomoću limuna Izvor: Instagram/additivefreelifestyle