Kuhinju uvek možete održati svežom tako što ćete redovno čistiti površine, pravilno odlagati hranu, koristiti prirodne osveživače poput limuna i cimeta, provetravati prostor i redovno prati krpe i sunđere.
Ove profesionalne navike mogu odmah poboljšati atmosferu u vašoj kuhinji i učiniti da svaki ulazak u prostor bude prijatan.
1. Redovno čišćenje površina i odvoda
Profesionalni kuvari znaju da čistoća utiče na miris prostora. Površine, sudopera i radne ploče treba brisati svaki dan, dok odvod treba čistiti bar jednom nedeljno prirodnim sredstvima – na primer mešavinom sode bikarbone i sirćeta.
2. Pravilno odlaganje hrane
Otvorene kutije, voće ili povrće koje je počelo da se kvari mogu brzo stvoriti neprijatan miris. Profesionalci koriste hermetički zatvorene posude i redovno proveravaju sadržaj frižidera i ormarića.
3. Prirodni osveživači prostora
Limun, pomorandža, sveže začinsko bilje ili cimet u vodi mogu postati savršeni prirodni osveživači. Dovoljno je da ih stavite u mali lončić na ringlu da lagano krčka – kuhinja će mirisati prijatno i prirodno.
4. Prostor za vazduh i ventilacija
Profesionalne kuhinje imaju jake aspiratore i prozračnu ventilaciju. Kod kuće dovoljno je redovno provetravati prostor i koristiti aspirator dok kuvate, kako bi se mirisi pravilno rasporedili i neutralisali.
5. Male svakodnevne navike
- Očistite posuđe odmah nakon korišćenja.
- Bacajte otpatke iz kuhinje pre nego što počnu da smetaju.
- Redovno perite kuhinjske krpe i sunđere – oni upijaju mirise.
BONUS VIDEO:
