Teško je pogoditi koliko je hrane potrebno, pa kada spremaju slavu domaćice uvek obezbede veće količine jer bolje da pretekne nego da fali.
Kada prođe slava i gosti odu, preostala hrana se skladišti po frižiderima i zamrzivačima sve dok se ne pojede ili pokvari.
Kako biste izbegli bacanje hrane, probajte da napravite jednu “mućkalicu” koja će se svima dopasti.
Potrebno vam je:
– 250g kuvane govedine
– 250g suvih kobasica
– 250g šunke ili nekog drugog preostalog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 1 manja glavica karfiol
– 2 kisela krastavčića
– 1 čaša pirinča
– 2 čaše kisele pavlake
Priprema:
Pripremite meso tako što ćete ga iseckati na komadiće, a karfiol skuvajte u slanoj vodi. Crni luk očistite, operite i isecite na tanka rebarca pa ga pomešajte sa mesom. Posolite i pobiberite, ostavite da tako stoji dok vi spremite ostale sastojke za nadev koji će ići uz meso.
Skuvajte pirinač, prelijte ga hladnom vodom i ocedite. Kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove, a karfiol ocedite i podelite po cvetovima. Ako vam je lakše možete i njega da isečete na sitne komadiće.
U vatrostalnu činiju koju ste prethodno dobro podmazali, poređajte red karfiola, red mesa sa lukom pa red pirinča i krastavčića. Tako slažite sve dok imate sastojke. Svaki red prelijte pavlakom i uljem. Na kraju prelijte pavlakom i uljem pa pospite prezle. Tako složene sastojke stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Jelo se služi dok je toplo.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem