Teško je pogoditi koliko je hrane potrebno, pa kada spremaju slavu domaćice uvek obezbede veće količine jer bolje da pretekne nego da fali.

Kada prođe slava i gosti odu, preostala hrana se skladišti po frižiderima i zamrzivačima sve dok se ne pojede ili pokvari.

Kako biste izbegli bacanje hrane, probajte da napravite jednu “mućkalicu” koja će se svima dopasti.

Potrebno vam je:

– 250g kuvane govedine

– 250g suvih kobasica

– 250g šunke ili nekog drugog preostalog mesa

– 2 glavice crnog luka

– 1 manja glavica karfiol

– 2 kisela krastavčića

– 1 čaša pirinča

– 2 čaše kisele pavlake

– 1 šolja ulja

– 1 šolja prezli

– so, biber

Pogledajte i Koliko dugo su ostaci hrane upotebljivi

Priprema:

Pripremite meso tako što ćete ga iseckati na komadiće, a karfiol skuvajte u slanoj vodi. Crni luk očistite, operite i isecite na tanka rebarca pa ga pomešajte sa mesom. Posolite i pobiberite, ostavite da tako stoji dok vi spremite ostale sastojke za nadev koji će ići uz meso.

Skuvajte pirinač, prelijte ga hladnom vodom i ocedite. Kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove, a karfiol ocedite i podelite po cvetovima. Ako vam je lakše možete i njega da isečete na sitne komadiće.

U vatrostalnu činiju koju ste prethodno dobro podmazali, poređajte red karfiola, red mesa sa lukom pa red pirinča i krastavčića. Tako slažite sve dok imate sastojke. Svaki red prelijte pavlakom i uljem. Na kraju prelijte pavlakom i uljem pa pospite prezle. Tako složene sastojke stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Jelo se služi dok je toplo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: pinkm.me