1. Za sušenje koristite zdrave, čvrste vrganje. Dobro ih obrišite (nikako ne perite!), prosušite i isecite na tanke listiće.
2. Složite na čistu rešetku ili krpu i sušite na suncu, iznad peći ili u hladu na promaji. Kad se suše na otvorenom, treba ih pokriti čistom gazom, da bi se zaštitili od muva koje privlači njihov miris.
3. Vrganji se mogu sušiti i u rerni na temperaturi 50-60 stepeni. Pri tom rerna mora biti otvorena i u nju uperen ventilator koji je uključen za sve vreme sušenja.
4. Vrganji se suše sve dok ne postanu krti i dok se ukupna težina ne svede na 1/10 početne. Osušene vrganje stavite u čiste tegle i hermetički ih zatvorite. Čuvajte na mračnom i hladnom mestu. Možete da ih pakujete i u papirne kese i tako čuvate.
Napomena: Osušene vrganje potrebno je sačuvati od vlage, jer će se u dodiru s vlagom ubuđati. Dobro osušeni i pravilno čuvani vrganji mogu da se koriste godinu dana.
Kako osušiti vrganje
Sušeni vrganji su veoma ukusan, ali skup dodatak jelima. Evo recepta kako da ih sami napravite…
Još iz kategorije
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus