Svaki "roštilj majstor" zna da marinada daje veliki doprinos ukusu jela, ali i omekšavanju mesa. Ipak, retki su oni koji su upoznati s činjenicom da marinade štite od nastanka određenih karcinogenih materija u mesu koje je pečeno na roštilju na ugalj.
Naime, visoke temperature plamena s otvorenog roštilja dovode do reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i ribi, uzrokujući stvaranje karcinogenih materija poznatijih kao heterociklički amini (HCA).
Istraživanja su dokazala da se značajno smanjuje pojava HCA u mesu koje je pre pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Tačan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, ali mnogi autori se slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade.
Pročitajte i: Posni rolat od krompira sa nadevom od spanaća i ribe
Isprobajte neke od dobrih marinadi koje će učiniti upotpuniti ukus svake ribe. Za nešto egzotičniji ukus isprobajte da umočite riblje filete u mešavinu usitnjenog lišća korijandera, maslinovog ulja, ceđenog soka od limete, sitno naseckanog belog luka i soka od narandže. Ova će vas marinada ukusom odvesti u Srednju Ameriku, a pripremite li marinadu od soka od naranče, đumbira, susamovog ulja i umaka od soje uživaćete u ukusima dalekog istoka. Valja imati na umu da marinade u koje je dodato ulje povećavaju energetsku vrednost ribe unatoč tome što se većina marinade ne koristi za pečenje nego se odbaci. Ribu nije potrebno dugo peći na roštilju, a znak da je dovoljno pečena je kada celo meso ribe postane neprozirno. Valja pripaziti da se riba ne prepeče kako ne bi promenila teksturu i postala kašasta.
Azijska marinada
Sastojci:
Tamari (umak od soje)
Mirin (japansko slatko vino od riže)
Voda
Pročitajte i: Posna pašteta od suncokretovih semenki
Priprema:
Marinirajte losos pre prženja na žaru. U plastičnoj kesici za spremanje hrane pomešajte 1 čašu tamarija, 1 čašu mirina i 1 čašu vode. Stavite filete u marinadu i ostavite ih preko noći u frižideru. Marinadi možete poboljšati ukus dodavanjem luka, usitnjenog đumbira i mlevenog crvenog bibera.
Marinada s maslinovim uljem
Sastojci:
Maslinovo ulje
Balzamiko sirće
Limunov sok
Biber
Beli luk
Lovorov list
Priprema:
U posudu za umake sipajte 1 dl maslinovog ulja, dodajte balzamiko sirće, limunov sok, so, biber, sitno naseckani beli luk i lovorov list. Sve dobro izmešajte i koristite kao preliv uz kuvanu morsku ribu.
Marinada s ružmarinom i češnjakom
Sastojci:
3 češnja belog luka
3 kašike svežeg soka od limuna
2 kašike svežeg ružmarina, skinutog sa stabljike i naseckanog
morska so i biber prema ukusu
Priprema:
Pritisnite beli luk i pustite da stoji 5 minuta. Pomešajte sastojke marinade i ribu u posudi ili plastičnoj kesici sa zatvaračem. Marinirajte u frižideru 2 sata do preko noći. Ako nemate vremena za mariniranje, pustite ribu da stoji u marinadi najmanje 10 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus
Izvor:ledo.hr
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu