Svaki "roštilj majstor" zna da marinada daje veliki doprinos ukusu jela, ali i omekšavanju mesa. Ipak, retki su oni koji su upoznati s činjenicom da marinade štite od nastanka određenih karcinogenih materija u mesu koje je pečeno na roštilju na ugalj.

Naime, visoke temperature plamena s otvorenog roštilja dovode do reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i ribi, uzrokujući stvaranje karcinogenih materija poznatijih kao heterociklički amini (HCA).

Istraživanja su dokazala da se značajno smanjuje pojava HCA u mesu koje je pre pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Tačan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, ali mnogi autori se slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade.

Pročitajte i: Posni rolat od krompira sa nadevom od spanaća i ribe

Isprobajte neke od dobrih marinadi koje će učiniti upotpuniti ukus svake ribe. Za nešto egzotičniji ukus isprobajte da umočite riblje filete u mešavinu usitnjenog lišća korijandera, maslinovog ulja, ceđenog soka od limete, sitno naseckanog belog luka i soka od narandže. Ova će vas marinada ukusom odvesti u Srednju Ameriku, a pripremite li marinadu od soka od naranče, đumbira, susamovog ulja i umaka od soje uživaćete u ukusima dalekog istoka. Valja imati na umu da marinade u koje je dodato ulje povećavaju energetsku vrednost ribe unatoč tome što se većina marinade ne koristi za pečenje nego se odbaci. Ribu nije potrebno dugo peći na roštilju, a znak da je dovoljno pečena je kada celo meso ribe postane neprozirno. Valja pripaziti da se riba ne prepeče kako ne bi promenila teksturu i postala kašasta.

Azijska marinada

Sastojci:

Tamari (umak od soje)

Mirin (japansko slatko vino od riže)

Voda

Pročitajte i: Posna pašteta od suncokretovih semenki

Priprema:

Marinirajte losos pre prženja na žaru. U plastičnoj kesici za spremanje hrane pomešajte 1 čašu tamarija, 1 čašu mirina i 1 čašu vode. Stavite filete u marinadu i ostavite ih preko noći u frižideru. Marinadi možete poboljšati ukus dodavanjem luka, usitnjenog đumbira i mlevenog crvenog bibera.

Marinada s maslinovim uljem

Sastojci:

Maslinovo ulje

Balzamiko sirće

Limunov sok

Biber

Beli luk

Lovorov list

Priprema:

U posudu za umake sipajte 1 dl maslinovog ulja, dodajte balzamiko sirće, limunov sok, so, biber, sitno naseckani beli luk i lovorov list. Sve dobro izmešajte i koristite kao preliv uz kuvanu morsku ribu.

Marinada s ružmarinom i češnjakom

Sastojci:

3 češnja belog luka

3 kašike svežeg soka od limuna

2 kašike svežeg ružmarina, skinutog sa stabljike i naseckanog

morska so i biber prema ukusu

Priprema:

Pritisnite beli luk i pustite da stoji 5 minuta. Pomešajte sastojke marinade i ribu u posudi ili plastičnoj kesici sa zatvaračem. Marinirajte u frižideru 2 sata do preko noći. Ako nemate vremena za mariniranje, pustite ribu da stoji u marinadi najmanje 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus

Izvor:ledo.hr