Mnogi od nas svakodnevno pripremaju sveže salate, a nismo ni svesni da neke stvari radimo pogrešno. Evo kako da postanete majstor za pripremu ovih čarobnih salata.

Pravilo 1:

Sirovo povrće treba začiniti u poslednji čas, a začine izmešati u posebnoj posudi. Imajte na umu da količina ulja treba da bude najmanje tri puta veća od količine sirćeta. Bolje je koristiti balzamiko sirće od običnog alkoholnog sirćeta. Ako želite da upotrebite aromatične začine, pripremite ih unapred i ostavite mešavinu da odstoji. Iako nekada nije loše improvizovati, vodite računa kad su kuvana jela u pitanju, ako niste ljubitelj jakih začina najbolje je da se držite tradicionalnih kombinacija. 

Pravilo 2: 

Uvedite u ishranu sveže začine poput nane, mirođije i bosiljka. Improvizacije sa ovim začinima mogu da budu veoma lepa iznenađenja. Ipak, pazite, cilj je da se pojača ili ublaži neki ukus, nikako da se poništi. Osim ovih naših začina možete koristiti i indijske začine, kao i tahini, začin na bazi susama. Oni su naročito preporučljivi ako pripremate jela sa Bliskog istoka. Ne zaboravite jedno, nanu i bosiljak ne držite blizu jedno drugom, jer će im se mirisi pomešati. 

Pročitajte još i: Kupus salata sa kikirikijem 

Pravilo 3:

Izaberite kvalitetno ulje za vaše povrće. Nerafinisano maslinovo ulje je najzdraviji i najukusniji način da se jelo začini. Lako se vari, zagrevanjem se menja manje od ostalih masnoća, sadrži dosta vitamina A, a o efikasno je prilikom snižavanja holesterola. Danas se najveći kulinarski majstori opredeljuju upravo za maslinovo ulje prilikom pripremanja obroka, pa je ovo ulje prisutno u gotovo u svim svetskim kuhinjama.

Pravilo 4:

Ne preterujte sa sirćetom, jer će povrće izgubiti svoj ukus i postaće jedna bezukusna kisela masa. Po preporuci pravih kulinarskih znalaca najbolje je koristiti čuveno balzamiko sirće. Vinsko sirće se dobija fermentacijom grožđa, a možete ga pripremiti i u svojoj kući, ako se vinu sipanom u drvenu posudu sa poklopcem, dodaju male količine sirćeta. Aromatizovano sirće pravi se tako što se u flaše dodaju zrnca crnog ili crvenog bibera, sveže maline, beli luk. Sa uljem i sirćetom uz aromatične trave i još poneki sastojke mogu se praviti razne vrste takozvanih "vinegreta" kojima se pojačava ukus i svežina povrća i salata. Uvek se najpre u činiju pomeša so sa sirćetom, a zatim doda ulje. 

Pročitajte i: Slano-slatka salata sa ćuretinom

Pravilo 5: 

Salata je još lepša i ukusnija ako obiluje bojama, zato priredite vatromet boja na tanjiru. Osim što ste pravilno izabrali i uklopili sve začine, ulje, sirće bitno je i šta ste odabrali od povrća. Koristite povrće različitih boja, a ako imate vremena posvetite se i dekoraciji. Iseckajte limun na kriške, pomorandžu ili ubrite neki cvet i stavite na tanjir pored salate. Isecite povrće da bude nepravilnog oblika, tanjir neka bude neke druge boje... 

Kad se sve ovo uklopi em ćete uživati u ukusu, a sigurno ćete dobiti i pohvale za kreativnost i trud od vaših ukućana ili gostiju.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs