Sastojci:
- 250 g kora za lazanje
- 300 g svežeg lososa
- 1 srednja tikvica
- 1 manji praziluk
- 500 ml mleka
- 30 g putera
- 30 g brašna
- 100 g rendanog parmezana
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- prstohvat muskatnog oraščića
- Malo svežeg peršuna za dekoraciju
Priprema:
Ove lazanje sa lososom, tikvicama i bešamel sosom predstavljaju laganiju varijantu klasičnih lazanja. Savršeno su izbalansirane, sa sočnim lososom, nežnim tikvicama i kremastim, bogatim sosom koji se savršeno upotpunjuje sa parmezanom. Idealne su za sve koji žele da uživaju u ukusu, ali bez previše težine, čineći ih savršenim jelom za svaki dan, ali i specijalne prilike.
Lososa očistiti od kože i iseći na manje komade. Tikvicu oprati i iseći na tanke kolutove. Praziluk očistiti i sitno iseckati. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i na laganoj vatri propržiti praziluk dok ne omekša. Dodati tikvice i kratko ih propržiti dok ne postanu blago zlataste. Na kraju dodati losos, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa sve zajedno dinstati još nekoliko minuta. Skloniti sa vatre.
Priprema bešamel sosa: U manjem loncu otopiti puter, dodati brašno i uz neprestano mešanje propržiti dok ne postane blago zlatno. Postepeno dodavati mleko, mešajući žicom kako bi se izbegle grudvice. Kuvati dok se sos ne zgusne, dodati so, biber i muskatni oraščić.
U podmazanu vatrostalnu posudu staviti tanak sloj bešamela. Preko poređati kore za lazanje. Dodati sloj mešavine lososa, tikvica i praziluka, zatim preliti bešamelom i posuti parmezanom. Ponoviti postupak dok se ne potroše svi sastojci, završavajući slojem bešamela i parmezana na vrhu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatastu koricu. Po želji, posuti svežim peršunom pre serviranja. Lazanje ostaviti da odmore 10 minuta pre sečenja kako bi se lakše servirale. Poslužiti uz osvežavajuću zelenu salatu i čašu belog vina.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.