Losos je nutritivno kompletna namirnica, a samo jednom porcijom, od 100 g, unosite protine koji su vam potrebni za jedan dan, a ova riba je bogata i omega-3 masnim kiselinama. Pored proteina i masti, sadrži i vitamine, od kojih je značajan vitamin D kojeg nema toliko u ostalim namirnicama. Takođe, sadrži i vitamin B, A, E, K, a od minerala posebno se izdvajaju kalijum i selen. Interesantno je da 100 g lososa ima više kalijuma nego jedna banana.Ako volite da jedete ovu zdravu ribu, a trebalo bi da je uvrstite u ishranu, u nastavku teksta pročitajte kako možete da je spremite. Ispecite je sa povrćem i poslužite sa sosom. Možete da je jedete i za predjelo, tako što ćete je dodati u rolat.

  • Sastojci:
  • losos
  • 2 manja brokolija 
  • 1 tikvica 
  • 3 šargarepe 
  • nekoliko čeri paradajza
  • maslinovo ulje 
  • italijanski začin
  • malo parmezana
  • 3-4 čena belog luka 
  • Za sos:
  • 1 crni luk 
  • 100 ml belog vina 
  • 150 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 kašičica dižon senfa 
  • 1 kašika parmezana 

Priprema: 
Losos isecite, pa posolite i pobiberite. Ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Brokoli isecite na cvetiće, tikvicu isecite na kolutove, pa svaki presecite na pola, a šargarepu samo isecite na kolutove. Poređajte u nauljeni pleh i promešajte. Posolite, pa pospite italijanskim začinom i parmezanom. Poređajte preko cele čenove belog luka i malo nauljite. Pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta. Za to vreme ispržite losos u tiganju na malo maslinovog ulja, pa ostavite da odmori 2 minuta. Stavite losos preko povrća i vratite u rernu na još 10 minuta. Isecite crni luk i propržite dok ne omekša, pa sipajte belo vino. Kada ispati dodajte pavlaku za kuvanje i senf i promešajte. Ostavite još 5 minuta, pa dodajte parmezan i promešajte. Procedite sos i poslužite ga sa ribom i povrćem. Prijatno!

Napomena: Možete losos da stavite na povrće i da ga pečete pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE