Holandeze sos je kremast i bogat umak koji zahteva malo stručnosti kada se pravi. Morate u pravom času da ga sklonite sa šporeta, jer sadrži jaja, a ona ne smeju da se zgusnu. Nastao je u Francuskoj, a obično se služi uz ribu ili povrće, ali može da se koristi i kao preliv za meso. Džejmi Oliver ima malo drugačiju i lakšu za pripremu verziju ovog čuvenog sosa, a pravi je sa avokadom. Svi sastojci se pomešaju u blenderu, a onda i kratko kuvaju na pari i savršen prolećni umak je gotov.
- Sastojci:
- 2 mlada luka
- 1 limun
- 1 kašičica vinskog sirćeta
- 1 kašika senfa
- 1 zreo avokado
- 1 žumance
Priprema:
Isecite mladi luk, sitno iseckajte zelene delove i stavite u manji tiganj na jaku vatru sa pola limunovog soka, vinskim sirćetom, prstohvatom morske soli i bibera i 100 ml vode. Prepolovite i očistite avokado, izvucite "meso" i stavite u blender, pa dodajte žumance. Dodajte prženi mladi luk sa sve tečnošću, pa dobro izblendirajte. Beli deo mladog luka isecite na sitno i pomešajte sa senfom, pa i njega dodajte i opet izblendirajte. Kratko kuvajte dobijeni sos na pari (manje od 5 minuta).
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus