Mnogi veruju da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Nije, posebno ako se dobro organuzijete i neke stvari pripremite unapred. Ono što mnoge domaćice odbija u startu jeste priprema bešamel sosa, ali ukoliko sledite naša upustva nećete omanuti u pripremi. Jednostavan recept za lazanje pronađite na ovom linku, a u nastavku pročitajte trikove Džejmija Olivera koji ovo jelo čine još boljim.

Mesne lazanje

Za mesni ragu sos iskoristite ostatke mesa od ručka koji ste imali prethodni dan. Tradicionalni ragu za lazanje se priprema od ostataka mesa. Ako ga nemate pri ruci, napravite bolonjeze sos.

Vegetarijanske lazanje

Ova verzija se brže priprema. Možete napraviti lazanje sa prazilukom, spanaćem i tikvicama. Beli sos napravite od sira, a tikvice ispecite na grillu. 

Ređanje lazanja

Kada krenete da ređate lazanje važno je da imate sve sastojke i umake pri ruci. Koristite sveže listove lazanja jer nećete morati prethodno da ih kuvate. Uvek započnite sa sosom od paradajza odnosno raguom od mesa, ako su lazanje mesne. Zatim dodajte red listova lazanja, nakon toga bešamel (ili sir) te još jedan sloj testenine. Naizmenično tako slažite lazanje dok vam ne ponestane sastojaka s time da završite s bešamelom. Na vrh uvek možete dodati još sira, najbolje mocarele.

Pečenje lazanja

Nikako ne zaboravite da dobro zagrejete rernu na 200 stepeni pre pečenja. Najbolje je da lazanje prvo pokrijete aluminijskom folijom prvih 30 minuta pečenja, a zatim je sklonite da se stvori zlatna korica. Pečete ih oko 45 minuta.