Sastojci:

Za fil:

  • 113 g neslanog putera (omekšanog)
  • 480 g šećera u prahu 
  • 3 kašike slatke pavlake 
  • 1 i 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • prstohvat soli (po ukusu)

Za čokoladni preliv:

  • 450 g poluslatke crne čokolade 
  • 1 kašičica biljnog ulja

Priprema:

Uskrs ne bi bio potpun bez slatkog iznenađenja, a ove domaće čokoladne bombone u obliku jaja pravo su malo remek-delo koje spaja nežni puter fil i bogatu čokoladu. Za razliku od kupovnih, ove bombonice imaju dušu – mekane su, pune arome vanile i badema, i savršeno se stapaju sa topljenom čokoladom. Oblikovana kao mala uskršnja jaja, savršena su za praznični sto, poklon u korpici ili slatki zalogaj uz kafu.

Savet:

Fil mora dobro da se ohladi, i čokolada da se prohladi pre potapanja – samo tako će ostati lepo oblikovana jaja.

Umutite puter mikserom dok ne postane kremast. Dodajte šećer u prahu, mutite kratko, pa dodajte pavlaku, vanilu i bademov ekstrakt. Mutite 2-3 minuta na visokoj brzini, dok ne dobijete glatku, lepljivu kremu. Po potrebi dodajte prstohvat soli. Pokrijte posudu folijom i ostavite u frižider na 1 sat.

Kada se fil ohladi, vadite po kašiku smese, oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i formirajte kao jaja. Smesu možete posuti šećerom u prahu da se ne lepi za ruke. Poređajte jaja na pleh obložen papirom i vratite ih u frižider na najmanje 1 sat.

Rastopite čokoladu sa uljem u mikrotalasnoj. Ostavite da se malo prohladi. Umočite svako jaje u čokoladu, izvadite viljuškom, ocedite višak na ivici posude. Poređajte na pleh da se stegne. Ako vam ostane čokolade, slobodno poprskajte odozgo za efekat.

Ostavite jaja u frižideru 30 minuta da se čokolada potpuno stegne. Čuvajte ih između pek papira, u zatvorenoj posudi u frižideru – traju do 2 nedelje.

 Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta Izvor: Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta