Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSNOVNE KULINARSKE TEHNIKE: Koju najviše koristite?

U svakodnevnom spremanju namirnica koristimo različite načine pripreme hrane. Evo kako se one stručno nazivaju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Blanširanje, dinstanje, deglaziranje, poširanje… Sve su to nazivi kulinarskih tehnika koje sigurno često čujete ako gledate kulinarske emisije, a na njih možete naići i u našim receptima. Odlučili smo da vam ukratko objasnimo svaku od ovih tehnika da bi vam recepti bili jasniji.

Krenimo redom.

Prženje na naglo. Ovo je tehnika koja služi da se razvije ukus namirnice i obično se koristi za meso. Potrebno je tavu staviti da se greje na srednje jakoj temperaturi, kad stavite meso da se brzo zapeče i da se uhvati korica.

Da biste savršeno zapekli meso koristite ulja neutralnog ukusa sa visokom tačkom ključanja i koristite tavu od livenog čelika. I meso okrenite smo jednom, čekajte da se dobro zapeče sa jedne strane, pa okrenite i to je to.

Deglaziranje. Ovo je tehnika pomoću koje se stvara prirodni umak od mesa ili povrća, a dobija se tako da tokom pečenja u posudu sipate malo hladne tečnosti (vino, bujon, voda) u vrelu tavu i varjačom stružete po dnu posude da skinete sve delove koji su se uhvatili, a koji su puni ukusa.

Pročitajte i: Kulinarske tajne: Zbog OVOGA će svako vaše jelo biti specijalitet!

Dinstanje. Tokom dinstanja treba da koristite dve kulinarske tehnike, vlažnu i suvu toplinu. Obično dinstamo meso, ali se dinstati može i povrće. Prvo je potrebno namirnicu zapeći na naglo, zatim dodati malo tečnosti, poklopiti i ostaviti da se dinsta na veoma niskoj temperaturi dok meso ili povrće ne omekšaju.

Reduciranje. Ovo je proces kuvanja tokom kojeg iskuvavamo tečnost da bismo dobili nešto gušći umak, jačeg ukusa. Portrebno je samo ostaviti umak da kuva, otklopljen dok ne dobijete željenu gustinu.

Blanširanje. Ovo je tehnika pomoću koje najčešće tretiramo povrće, a sve što treba da uradite da povrće spustite u kipuću slanu vodu, ostavite da kuva minut-minut i po, izvadite i odmah spustite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja.

Ovo su neke od najosnovnijih tehnika, a uskoro ćemo vam predstaviti i one nešto komplikovanije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: lifepressmagazin.com

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti