Na šta sve treba da obratimo pažnju kad pripremamo hranu na otvorenom
Ručak na otvorenom, u dvorištu ili piknik, mnogima su omiljene aktivnosti u letnjim danima, ali nemojte da zaboravite da što su temperature veće povećava se i mogućnost trovanja kontamiranom hranom.
Bakterije napreduju u toplijim uslovima, a ljudi često kuvaju na otvorenom i hrana nije zaštićena u frižideru. Trovanje hranom možete sprečiti i pranjem ruku, a na otvorenom upotrebite antibakterijske maramice. Kad sirovo meso stavljate na roštilj, nemojte ga vraćati na isti poslužavnik s kog ste ga izvukli, upozoravaju stručnjaci.
Treba temeljno da operete posuđe ili površine na kojima je bilo sirovo meso pre nove upotrebe. Kad putujete, sirovo meso čvrsto umotajte i stavite ga na dno da bi sprečili curenje sirovih sokova koji će zaprljati ostalu hranu.
Najopasnija su jaja
Ako imate ručni frižider natrpajte ga ledom. Boce držite zajedno da održavaju nisku temperaturu. Frižider nemojte držati na suncu, a ako putujete automobilom, ne stavljajte ga u gepek, nego između putnika.
Najopasnija hrana po vrućini su jaja, pa ih držite na hladnom. Sirovo meso, morski plodovi, jaja i mlečni proizvodi su namirnice na koje treba posebno da pazite tokom leta. Jaja čuvajte u frižideru sve dok ne planirate da ih pojedete, a možete ih i držati na ledu kako biste bili sigurni da neće doći do trovanja hranom.
Higijena je važna
Operite sve namirnice pre putovanja - budite sigurni. Trovanje hranom možete sprečiti pranjem ruku ili namirnica. Voće i povrće koje planirate da pojedete treba da operete pre puta, odnosno kad ste sigurni da u blizini imate vode. Isto tako, treba odvojiti sirovu hranu, posebno meso i dobro ga omotati i staviti na dno frižidera.
Operite noževe i pribor koji ćete koristiti - higijena je važna. Narežite sve namirnice čistim noževima na poslužavniku na kom nije prethodno bilo sirovo meso. Ako je sirovo meso bilo već tu, dobro ga operite kako ne bi došlo do trovanja.
Pečenje mesa - nije pametno utvrđivati da li je meso temeljno kuvano i pečeno samo na osnovu boje. Siguran pokazatelj je termometar pomoću kog možete utvrditi toplotu mesa. Govedina, svinjetina, jagnjetina i teletina moraju biti na 62°C, a piletina je pečena na 73°C.
Iako je korpa praktična, na izlete je bolje nositi ručni frižider. Nemojte ga držati na suncu i rasporedite po namirnicama.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem