Svest o zdravoj ishrani svakim danim sve više raste. Postepeno smo se počeli da se edukujemo o važnosti onog što unosimo u naš organizam i počinjemo da shvatamo da naše ustaljene prehrambene navike možda i nisu najbolje.
Jedna od tema o kojoj se učestalo govori jeste i preterano korišćenje soli u svakodnevnom kuvanju. Većina nas je odrasla na jako začinjenoj hrani i zapravo nam je teško da zamislimo porodičan ručak u kojem nećemo koristiti velike količine bibera i soli.
Ali, ako pogledate aktuelne kulinarske trendove, videćete da se sve više naslanjaju na filozofiju alternativnog začinjavanja i izbegavanja korišćenja soli koja na više načina negativno utiče na naše zdravlje.
Ako vas zanima na koje sve načine možete da počnete da eksperimentišete s kuvanjem bez soli, evo nekoliko predloga. Za početak, budite svesni da hrana bez soli nikako nije bezukusna, već da se radi o našoj iskrivljenoj percepciji. Na primer, povrće s grila će uz samo kap maslinovog ulja samo od sebe pustiti svoje prirodne sokove i biti dovoljno ukusno.
Okrenite se istraživanju začinskog bilja. Ruzmarin, peršun, bosiljak ili majčina dušica mogu biti odlična zamena za so. Naravno, ukus hrane neće biti isti, ali potencijalno bi mogao da bude još bolji.
Na primer, krompir pre pečenja možete da marinirate u maslinovom ulju i celom nizu začinskog bilja koje vam odgovara. Takođe, ako u blender stavite začinsko bilje i dodate mu kokosovo ili maslinovo ulje, dobićete sjajan premaz za meso uz koji vam so neće nedostajati.
Možete se poslužiti i klasičnim začinima, poput mevene crvene paprike, kurkume ili kumina. Na taj ćete način svoje obroke učiniti ne samo zdravijima, već i maštovitijima u odnosu na ono što ste jeli do sada.
Ostatak teksta pročitajte OVDE
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu