Mislile ste da deterdžent za posuđe može da služi samo za pranje sudova? Naravno da ne! Ova magična tečnost pored čišćenja masnih šerpi i tiganja pomoći će vam u sređivanju cele kuće.

Zbog svoje blage formule često je bolji izbor od nekih jačih hemikalija pa sledeći put kada budete sređivali kuću obavezno koristite tečnost za sudove, a evo i kako.

1) Uklonite masne fleke sa odeće

Mrlje na odeći sada su prošlost! Utrljajte malo deterženta za sudove na fleku i isperite vodom (ovaj metod radi odlično i za uklanjanje prljavštine sa unutrašnjeg dela kragne). Ova tečnost dovoljno je blaga da neće uništiti ni najosetljivije tkanine za razliku od nekog jačeg deterdženta protiv fleka.

2) Očistite kuhinju i pod kupatila

U kofu vode dodajte samo 2 kašike tečnosti za sudove i čišćenje može da počne! Ovaj rastvor koristite na vinil podovima i pločicama ali izbegavajte drvene površine.

3) Očistite baštenski nameštaj

Dodajte malo deterženta u činiju vruće vode i time prebrišite baštenske stolove i stolice, a zatim isperite crevom.

4) Izglancajte nakit

Malo deterdženta pomešanog sa sodom bikarbonom odličan je način da ispolirate vaš nakit. Mehurići rastvaraju prljavštinu i omogućavaju sapunici da prodre u sitne rupice i kukice. Pomešajte ova dva sastojka u činiji i potopite nakit na 5 minuta, a zatim mekanom četkicom istrljajte.

5) Očistite četke i češljeve za kosu

Izborite se sa naslagama masne kose i proizvoda za negu uz pomoć jednostavnog rastvora nekoliko kapljica deterdženta i tople vode.

6) Operite veš koji se pere ručno

Kašiku deterženta za sudove možete koristiti umesto onoga za veš i njime operete stvari od osetljivih tkanina.

7) Uhvatite i ubijte voćne mušice

Stavite 3 kapi tečnosti za sudove u posudu punu sirćeta (koje privlači ove napasti). Deterdžent će učiniti da muve potonu i udave se.

8) Uklonite fleke sa tepiha

Rastvorite jednu kašiku tečnosti za sudove u dve šolje tople vode i poklopite mrlju belom krpom potopljenom u ovaj rastvor. Ponavljajte postupak dok se mrlja potpuno ne upije na krpu i nestane sa tepiha. Onda istrljajte sunđerom i hladnom vodom i osušite suvom krpom.

9) Prebrišite kuhinjske elemente

Kao i posuđe, police mogu takođe da budu masne od isparenja tokom kuvanja. Stavite malo tečnosti za sudove u sprej bočicu, pomešajte sa toplom vodom i poprskajte prljavštinu. Nakon toga prebrišite mokrom krpom i osušite.

10) Uklonite fleke od ulja sa asfalt

Ako primetite fleku od ulja na podu vaše garaže pospite je sodom bikarbonom, a zatim polijte malo tečnosti za sudove. Istrljajte plastičnom četkom i pustite da odstoji nekoliko sati. Isperite i ponovite dok fleka ne nestane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs