Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Takođe, trebali bi biti suvi i teški.
Sledeći korak do savršenog zalogaja je da budu savršeno skuvani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:
Na ploči šporeta
Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj s rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasični. Najprije im zarežite koru, a nakon stavljanja u posudu pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastaviti, a kesteni će dobiti boju.
U rerni
Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta. Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže ljušti, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.
Kuvanje u loncu
Odlučite li se za kuvanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.
U mikrotalasnoj
Pečenje u mikrotalasnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čuće se kako počinju cvrčati i nakon toga su gotovi. Kuvanje u mikrotalasnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na otprilike pet minuta.
Na roštilju
Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne otvore i dobiju lepu boju.
Kako brzo ukloniti koru?
Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se rešiti kore, tada je najbolji način za to - mikrotalasna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na jedan minut.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: 24sata.hr
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Da li svinjska mast može da se pokvari i gde je najbolje da je čuvate da bi duže trajala
Punjena cvet pogača sa šunkom i kačkavaljem
Kolač bez šećera sa suvim voćem i čokoladom
Najbolji recept za krofne