Šta ću danas za ručak? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu?
Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan prelog za vas.
Nije problem skuvati, problem je pronaći svakodnevno inspiraciju, a da se jelovnik ne svede na 4 sastojka. Svaki dan isto, samo sa drugim začinima. Ukoliko i vi mučite ovakvu muku, mi imamo rešenje za vas. Ovo su predlozi za vaš ručak u narednih 7 dana
PONEDELJAK
Vegeterijanska musaka od tikvica
Potrebno je:
- 1 kg mladih tikvica
- 3 – 4 struka mladog luka
- 1 šargarepa
- 150 g kuvanog integralnog pirinča
- 2 jajeta
- 200 ml pavlake
- 2 – 3 kašike peršuna
- 2 čena belog luka
- 100 g rendanog sira
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 min
Tikvice oprati, oljuštiti i naseći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Pirinač skuvati i ocediti od vode. Vatrostalnu posudu podmazati sa vrlo malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća naseckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i time preliti musaku, staviti malo vegete odozgo i vratiti u rernu još 5 minuta da se zapeče. Prijatno!
UTORAK
Ćufte u sosu od mirođije
- 400 g mlevenog mesa
- jedna glavica luka
- jedno jaje
- šolja pirinča
- začini
Sos:
- jedna vezica mirođije
- 6 dcl mleka
- 1 dcl pavlake
- 0,5 dl ulja
- 3 kašike brašna
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 – 60min
Zamesiti ćufte i male kuglice skuvati u slanoj vodi – oko 30 minuta. Za to vreme skuvati i pripremiti pire krompir koji može da se služi kao prilog.
Sos od mirođije: Na ulju kratko popržiti mirođiju uz dodatak malo peršuna. Dodati brašno i popržiti uz stalno mešanje i dodavanje mleka i na kraju soli. Kad je sos gotov dodati pavlaku i dobro promešati – sos treba biti ređi nego inače jer u njega treba staviti ćuftice.
SREDA
Zapečen palačinke punjene spanaćem
Za palačinke:
- 250 g brašna
- 3 žumanca
- 2 – 3 dcl mleka i vode
- bešamel sos
- 1 l mleka
- 80 g brašna
- 80 g maslaca
- malo naribanog oraščića
- malo soli, bibera
- šaka sveže naribanog parmezana
Smesa za punjenje palačinki:
- 500 g spanaća
- 200 – 300 g kravljeg sira
- šaka parmezana
- jedno jaje
- malo oraščića, soli, bibera
- 30 g maslaca
Potrebno vreme za pripremu jela: 60 – 75min
Najpre umesiti palačinke od žumanaca, brašna, mleka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da posuda nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba iseći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i mešati dok ne počne peniti. Tada polako dodavati hladno mleko i kuvati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i sveže mlevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku sveže naribanog parmezana.
Smesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga naseći. U malo dubljoj posudu staviti maslac i spanać, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada spanać pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smesa malo ohladila, umešajte sir, jaje, šaku sveže naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmešajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela. Palačinke izdašno namazati smesom od spanaća i sira, zatim dodati kašiku bešamela i premazati smesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegde komadiće maslaca. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.
ČETVRTAK
Krem supa od krompira sa krutonima
- 6 – 7 većih krompira
- 1, 5 dcl pavlake za kuvanje
- sol i biber po želji
- stari hleb
- maslinovo ulje
- začini po želji
Potrebno vreme za pripremu jela: 35 – 45min
Krutoni: Hleb naseći na fine, prilično jednake kockice od 1 cm. U posudu sipati maslinovo ulje i začine prema želji. Dodati kockice hleba i lagano promešati. Sve istresti ravnomerno u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i staviti u rernu ugrejanu na 250 stepeni. Peći oko 8 minuta ili onoliko koliko je potrebno vašem šporetu da budu fino prosušeni, ne izgoreli.
Varijacije na temu sa začinima su skoro pa beskonačne.
Supa: Nekoliko većih krompira oljuštite, narežite na kockice i stavite u lonac da se kuva.
Kuvajte 20 – 25 min. Nakon što se krompir skuvao uzmite štapni mikser te izmiksajte krompir u loncu sa vodom sa kojom se kuvao. Nakon što ste izmiksali proverite gustoću, ako vam se čini pregusto, dolijte malo kipuće vode. U smjesu dodajte vrhnje za kuvanje i promiješajte. Posolite i popaprite po želji. Nakon dodavanja sastojaka po želji prokuvajte supu još 3 – 4 minute.
PETAK
Pileći file u senfu i susamu sa integralnim pirinčem
- 4 filea
- 1 ravna kašičica vegete ili po ukusu
- 1 ravna kašičica morske soli ili po ukusu
- 1 kašika senfa
- 3 kašike susama
- 3 kašike ulja
Potrebno vreme za pripremu jela: 30min
File posoliti, poprašiti vegetom i biberom, po potrebi. Premazati senfom sa obe strane te uvaljati u susam. Kratko propržiti na ugrejanom ulju pa smanjiti temperaturu. Skuvati integralni pirinač i poslužiti.
SUBOTA
Krompir čorba sa piletinom
- 500 g pilećih prsa
- jedna glavica luka
- 2 – 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- krompir
- začini
- brašno
Potrebno vreme za pripremu jela: 40 – 50min
Na malo ulja propržite luk i beli luk. Kad postane staklast, dodajte pileća prsa izrezana na kockice, i šargarepu. Propržite sve zajedno, dodajte povrtnu kocku, čašu vode i kuvajte. Kad je meso omekšalo, dodajte povrće po želji i krompir izrezan na kockice. Dolijte još vode i kuvajte 25 min, odnosno dok se krompir ne skuva. Posolite po potrebi. Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo mešajte da se ne zgrudva. Dolijte vode iz čorbe i mešajte dok ne proključa. Zatim zapršku prelijte u čorbu, promešajte i nastavite kuvati još desetak minuta. Čorbu pred kraj začinite biberom, peršunom i čillijem.
NEDELJA
Gurmanska pileća salata
- pileća prsa
- manja zelena salata
- paradajz, krastavac, paprika, mladi luk
- malo pančete
- 2 kuvana jaja
Preliv:
- 2 kašike pavlake
- 1 kašika senfa
- kečap i majoneza
- 1 kašika balzamika
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
Potrebno vreme za pripremu jela: 25 – 35min
Pileća prsa izrežite na male kockice i propržite. Pred kraj ubacite u posudu i tanke, male komadiće pančete da se zajedno proprži. Povrće očistite i naseckajte. Tvrdo skuvajte jaja i narežite ih na osmine. Za preliv izmešajte sve sastojke.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: lolamagazin.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom