Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim ukusom, a smatra se jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidanata. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tokom čišćenja zrna, njegovi antioksidanti, znaju da završe po našoj odeći, kuhinjskim elementima i belim zidovima.

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odsečemo krunu nara možemo da vidimo kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene belom membranom.

Uzdužne rezove je idealno praviti upravo duž bele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar seći na dve polovine, jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odeliti ga rezovima na 4 dela. Sledi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahteva određenu spretnost i dugotrajna je, pa je potrebno uložiti i strpljenje, ali s druge strane sporo čišćenje može delovati opuštajuće.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i isto potiscima odvajamo zrna, ali ne moramo biti toliko oprezni jer će voda sprečiti prskanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procediti kroz cediljku. Iako nema prskanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa.

Tehnika udaranjem 

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dvije metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo ju iznad šire posude i udaramo drvenom varjačom ili kuhinjskom špatulom po strani kore dok je strana sa zrnevljem usmerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez da dolazi do njihovog preteranog uništavanja ili curenja soka. Na istom principu radi i komercijalno dostupna posudica za čišćenje nara koja izgleda poput plastične posudeice s mrežastim dnom. Takva se posudica okrene naopačke i stavi na tanjir te se na mrežasto dno postavljaju četvrtine nara i udaraju na strani kore. Zrna ispadaju kroz otvore, a bočne stranice posudice sprečavaju eventualno prskanje. Naprednija verzija ove posude za čišćenje nara sadrži i dodatni gumeni poklopac koji se stavlja preko četvrtina ili polovina nara, a koji ublažava udarce i štiti od prskanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: gastro.hr