Predstavljamo vam jednostavnu i sasvim drugačiju tehniku za farbanje uskršnjih jaja - originalna japanska tehnika shibori, piše Lovesensa.
Shibori je japanska tehnika farbanja tkanine, ali se poslednjih godina ovaj trend proširio i na ukrašavanje jaja za Uskrs. Iako deluje komplikovano i na prvi pogled učiniće vam se da morate biti vešti sa četkicom kako bista napravili ove originalne šare. Međutim, iznenadićete se koliko je zapravo shibori tehnika jednostavna i zanimljiva. Za ukrašavanje jaja u shibori stilu nije vam potrebna četkica ili specijalne boje, već se trik krije u korišćenju konca, papira i gumica za tegle.
Za ukrašavanje shibori jaja potrebna vam je plava boja za jaja, alkoholno sirće, papir (filter) za kafu, gumice za tegle, staklena posuda i makaze. Svako jaje obmotajte filterom za kafu, a vrh papira zavežite gumicom. Prko papira obmotajte jaje gumicama za tegle ili koncem, u zavisnosti od toga kakvu šaru želite da dobijete. Krupnije šare dobićete ako jaje obmotate gumicama, a tanke i nežne linije napraviće konac. Razmutite plavu boju za jaja prema uputstvima na pakovanju, a zatim dobijenu farbu sipajte u špric. Špricem postepeno sipajte boju po delovima jaja između konca i gumica. Kada ceo papir bude prekriven plavom bojom, ostavite jaja na sat vremena da se osuše. Ne sumnjamo da će vas jedinstvena shibori šara oduševiti.
Filter papire za kafu možete kupiti u svakom bolje snadbevenom supermarketu, ali za ovu tehniku možete koristiti i staru kuhinjsku krpu. Važno je da krpu dobro ispresavijate, odnosno "zgužvate" kako biste postigli najbojji efekat. Iako se najčešće farbaju u plavo, jaja u shibori tehnici možete napraviti i u vašoj omiljenoj boji!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus