Ponekad je najteži deo zadatka obavljen znajući odakle početi. Drugi najteži deo je saznanje kada je čišćenje gotovo. Zato je „korak-po-korak“ vodič velika pomoć. Nadamo se da će vam barem pomoći da počnete, i što je još važnije, da znate gde da završite.
1. Obrišite radne površine!
Sklonite sve predmete koji pripadaju kuhinji, ali nisu na svom mestu. Zatim pređite na prikupljanje svih stvari koje NE pripadaju kuhinji. Stavite sve ove predmete u korpu koja će se kasnije odložiti. Obavezno odložite te predmete na njihovo mesto.
2. Počnite sa sudoperom!
Stavite sve prljave sudove u mašinu za sudove. Sudoperu napunite vrućom vodom u koju ste stavili prašak za sudove i potopite stvari koje imaju tvrdokorne mrlje i ostavite neko vreme.
3. Naprskajte rernu!
Rerna uvek treba da bude čista. Naprskajte rernu sredstvom za odmašćivanje i ostavite da odstoji
4. Ispraznite frižider!
Pa, ne potpuno. Bacite sve što je isteklo i bacite prljave posude za hranu u sudoperu u kojoj se već nalaze potopljeni sudovi. Radeći od vrha do dna, obrišite police frižidera sa krpom poprskanom univerzalnim sredstvom za čišćenje.
5. Počnite od vrha!
Upotrebite dugačku krpu za prašinu i očistite uglove, sijalice i vrhove elemenata. Ne zaboravite na vrh frižidera. Kada ste se vratili tamo gde ste počeli, spremni ste da krenete dalje.
6. Obrišite gornje elemente!
Umočite krpu u toplu vodu sa deterdžentom i upotrebite je da obrišete vrata i gornje elemente i sve ostalo na zidu dok kružite po kuhinji.
7. Obrišite donje elemente!
Obrišite donje elemente i radnu ploču. Završite i rernu jer je sredstvo dovoljno dugo stajalo. Dodajte malo sode bikarbone za tvrdokorne mrlje.
8. Očistite vertikalne površine aparata
Upotrebite drugu krpu koju ste umočili u novu vodu sa deterdžentom kako biste obrisali prednji deo frižidera, mašine za sudove i rerne. Obratite posebnu pažnju na ručke i spoljne ivice.
9. Obrišite donja vrata i fioke donjeg ormarića
Ovo isto prebrišite sa krpom koju ste umočili u toplu vodu sa deterdžentom.
10. Završite posuđe i očistite sudoper
Stavite predmete koji su potopljeni u sudoperi u mašinu za sudove ili operite ručno. Ispustite vodu iz sudopere i isperite toplom vodom. Očistite sudoperu blagim abrazivnim sredstvom. Ponovo isperite toplom vodom. Obrišite slavinu i ručke krpom.
11. Bacite đubre!
Unutrašnjost kante za đubre obrišite vlažnom krpom pre nego što stavite novu kesu.
12. Usisajte i očistite pod!
Kada ste završili sa brisanjem, usisajte celu kuhinju i prebrišite vlažnom krpom.
Sada je vreme da čestitate sebi na dobro obavljenom poslu!
Nekoliko dodatnih saveta:
Neka čišćenje kuhinje bude porodična stvar. Podelite korake između članova vaše porodice i zaista možete očistiti kuhinju za kratkom vreme.
Naučite članove svoje porodice da očiste i isperu svoje tanjire nakon svakog obroka.
Dasku za sečenje, nož i drugi pribor koji upotrebljavate pri pripremi hrane operite odmah da uštedite sebi vreme.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem