Bez obzira na (ne)iskustvo u kuhinji, nikada dosta saveta i sitnih trikova koji će olakšati rad, sačuvati namirnice ili poboljšati samo jelo. Pročitajte ovih 25 kulinarskih trikova i postanite tata-mata u svojoj kuhinji!
1.Kada vadite nepoželjno parče ljuske iz belanceta, nakvasite prste.
2. Ukoliko je jaje sveže, potonuće u čaši vode. Ako je pokvareno, plutaće.
3. Koncem za zube se mogu seći puter, razne vrste sireva ili rolata.
4. U praznim bocama kečapa možete držati smesu za palacinke, koju nećete iskoristiti odmah po pravljenju.
5. Kutijice od Tik- Tak bombonica koristite za začine.
6. Kolutove limuna i vodu stavite u kalupe za mafine/projice i zaledite da dobijete velike, osvezavajuće i zdrave
komade leda.
7. Da biste se oslobodili mirirsa belog luka na prstima, trljajte jagodice o nerđajući čelik.
8. Kako biste sprečili vodu da pokipi, položite drvenu varjaču na ivice, naravno, otvorene šerpe/lonca.
9. Polovinu ljuske jajeta iskoristite da pokupite deliće ljuske koji su upali u belance/smesu/jelo.
10. Drščicu banane obavijte providnom folijom kako banana ne bi prezrela.
11. Da biste uklonili suvišnu masnoću iz supe/čorbe, ubacite komadić leda, masnoća će postati uočljivija i lakše ćete je ukloniti kašikom.
12. Stavite nož pod mlaz vrele vode kako biste zatim isekli savršene parčiće torte.
13. Poprskajte limun na isečeni avokado kako ne bi potamneo.
14. Ribu pecite na kolutovima limuna kako bi upila aromu, a u isto vreme se neće zalepiti za posudu.
15. Napravite dimljenu ribu na vašem grilu tako što ćete je peći u foliji sa piljevinom/malim komadima drveta. Probušite nekoliko rupica na foliji.
16. Koristite kalupe za kolače ili čak i kolutove paprike kako biste u njima ispržili jaja i dobili vaš klasičan obrok u zanimljivom obliku.
17. Ukoliko niste raspoloženi za prskanje i cvrčanje masti u tiganju, hrskavu slaninicu pripremite u tosteru.
18. Pirinčane integralne pahuljice stavite u secka/blender kako biste dobili prezle bez glutena.
19. Ostatke vina zaledite u kalupima za led kako biste ih mogli kasnije iskoristiti u jelima.
20. Stavite vlažan ubrus ispod daske za seckanje kako se ne bi pomerala i klizila.
21. Izrendajte zaledjen/tvrd puter i tako ga pomešajte sa ostalim sastojcima za testo, jer će se tako brzo i ravnomerno pomešati.
22. Stavite limun ili limetu na 15ak sekundi u mikrotalasnu da biste dobili više soka iz njih kada ih iscedite.
23. Koštice iz trešnji vadite spajalicom za papir!
24. Komadiće omiljenog keksa zaledite zajedno sa mlekom u kalupima za led, a kasnije ih dodajte u svoju ledenu kafu.
25. Dok seckate luk, držite parče hleba u zubima, jer bi hleb trebalo da upije aromu luka zbog koje nam suze oči.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom